Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

In het kort:

Colitis is een irritatie of ontsteking van de dikke darm oftewel darmontsteking. Dit leidt tot een hele reeks problemen, zoals diarree, pijn, moeilijkheden bij het poepen en een heleboel ongemakken. Met de juiste behandeling, nadat de precieze oorzaak van de aandoening is vastgesteld, kan je terugkerende gevallen van colitis voorkomen. Hiervoor moet je ook preventieve maatregelen nemen, zoals een strikt voedingspatroon.

Colitis bij honden

Colitis treft gewoonlijk, maar niet uitsluitend, de mens. Verschillende soorten huisdieren, waaronder honden, kunnen aan colitis lijden. Het staat ook bekend onder de naam darmontsteking.

Honden zijn hier erg vatbaar voor, net zoals katten. Ze kunnen ontstekingen krijgen in hun dikke darm, waardoor ze veel ongemak en verschillende symptomen ondervinden. De dikke darm is het deel van het lichaam dat de laatste fasen van de spijsvertering afhandelt, zoals het tijdelijk vasthouden of laten passeren van de ontlasting. Wanneer de ontlasting is opgeslagen, absorbeert de dikke darm water en maakt het klaar om te passeren. Een ontstoken dikke darm is echter niet in staat om water op te nemen, wat diarree tot gevolg heeft.

Symptomen 

Je kunt zien of je hond colitis heeft door op de volgende symptomen te letten:

 • Frequente, kleine beetjes half gevormde tot dunne ontlasting.
 • Diarree
 • Inspanning of zichtbaar ongemak tijdens de ontlasting of stoelgang. De spanning kan ook na de ontlasting worden ervaren. Dit resulteert soms in buikpijn.
 • Kleine beetjes helderrood bloed die vlakbij of aan het eind van een stoelgang of ontlasting worden uitgescheiden.
 • Bloed en slijm in de ontlasting (dit is vaak het geval bij chronische ontstekingen)
 • Uiting van aandrang om te poepen en de behoefte om het vaak te doen
 • Soms braken
 • Gewichtsverlies (dit is een zeldzaam symptoom)

De symptomen van een darmontsteking verschillen van hond tot hond. Dit hangt af van de ernst van de aandoening en hoe het lichaam van de hond reageert. Als je een van de bovenstaande symptomen bij je hond opmerkt of vermoedt dat je hond colitis heeft, kun je het beste naar een dierenarts gaan voor klinische hulp.

Soorten colitis bij honden

Er zijn twee primaire vormen van colitis:

Acute

Acute colitis is waarbij je hond plotseling colitis symptomen krijgt. Deze vorm is vaak stress-gerelateerd. Het kan bijvoorbeeld optreden wanneer sommige honden op reis zijn of een bezoek brengen aan de trimsalon. Acute colitis kan ook worden uitgelokt doordat een hond iets eet dat hij niet zou mogen eten. Soms lost deze vorm van ontsteking vanzelf op. Het is echter verstandig om een dierenarts te bezoeken als de symptomen blijven aanhouden.

Chronische

Chronische colitis is een vorm waarbij de hond de symptomen gedurende een maand of langer herhaaldelijk ervaart. Het lost helaas niet vanzelf op. Dit betekent dat het een bezoek aan de dierenarts voor hulp rechtvaardigt.

Andere minder bekende vormen van colitis zijn:

 • Colitis ulcerosa – dit is een vorm die leidt tot een prikkelbare darmziekte en wordt gekenmerkt door chronische ontsteking en zweervorming van de dikke darm.
 • Granulomateuze colitis – dit is een zeldzame vorm die bij bepaalde hondenrassen voorkomt, zoals Franse Bulldogs en Boxers. Vaak gaat het gepaard met diarree.

Wat is de hoofdoorzaak van colitis?

Er zijn talrijke oorzaken van colitis bij honden. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oorzaken van colitis.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Een infectie in het maag darmkanaal/spijsverteringskanaal
 • Darmwormen of parasieten
 • Medische aandoeningen zoals, prikkelbare darm syndroom, immuun ziekte, pancreatitis, en darmkanker
 • Voedselallergieën of slechte voeding
 • Gastro-intestinale, algen, of schimmelinfecties
 • Verwonding aan de dikke darm
 • Stress (het zet het immuunsysteem van je hond onder druk)
 • Secundaire reactie op medicijnen of antibiotica
 • Bacteriën

Let wel, de oorzaken van deze ontstekingsziekte bij honden kunnen verschillen van hond tot hond of van ras tot ras. Het kan ook verschillen afhankelijk van de omgeving.

Hoe stellen dierenartsen de diagnose vast?

Meestal hangt de diagnose colitis af van de klinische symptomen en de voorgeschiedenis van de hond. Een dierenarts kan ook een microscopische evaluatie van de ontlasting van je huisdier uitvoeren om te bepalen of hij deze inflammatoire darmziekte heeft. De dierenarts kan ook andere tests uitvoeren, zoals rectaal onderzoek, cytologie en bloedonderzoek.

In sommige gevallen van colitis kan de dierenarts ook aanvullende colitis-tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s of röntgenstralen. Deze specifieke tests voor colitis bij honden zullen de dierenarts helpen om de dikke darm en het darmkanaal te onderzoeken om te zien of er afwijkingen, verwondingen, of beschadigingen zijn. Colonoscopieën, colonbiopsieën, echografie van de buik, en bariumklysma’s kunnen ook van pas komen. De meeste van deze colitisonderzoeken worden gebruikt om andere aandoeningen zoals darmtumoren of prikkelbaar darmsyndroom uit te sluiten.

Tijdens de colitis diagnose, kan de dierenarts ook vragen stellen over het volgende:

 • De reisgeschiedenis van de hond
 • De colitis symptomen
 • Contact met andere honden of huisdieren
 • Of honden zonder toezicht toegang hebben tot jouw tuin
 • Wat voor hondenvoer het beste is in dit geval
 • Of je onlangs van hondenvoer bent veranderd

Wat moet ik een hond met colitis te eten geven?

Een onaangepaste voeding is een van de oorzaken van colitis bij honden. Het voeren van een hypoallergene brokken aan je hond kan de kans op een ontsteking van de dikke darm verkleinen.

Je kunt proberen de vezels in het eetpatroon van je hond te verhogen. Dit kun je doen door tarwekiemen, wortelen en broccoli toe te voegen. Voedingsmiddelen en supplementen die rijk zijn aan omega 3 en 6 vetzuren, zoals hennep-supplementen, kunnen een ontstoken dikke darm ook verzachten.

De behandeling

Het specifieke geval van colitis bij een hond zal de geschikte behandeling bepalen of dicteren. De dierenarts kan een of meer van de volgende behandelingen kiezen:

 • Een ontwormings behandeling kan worden uitgevoerd als wordt vermoed dat je hond wormen of parasieten heeft
 • Probiotische behandeling om parasieten en bacteriën te bestrijden die deze ontstekingen bij honden veroorzaken
 • Anti-ontstekings medicijnen voor de darm
 • Antimicrobiële geneesmiddelen voor de behandeling van infecties en het wegwerken van bacteriën

Let wel dat deze colitisbehandelingen moeten worden aanbevolen door een opgeleide en ervaren dierenarts. In sommige gevallen kan de dierenarts aanbevelen dat je hond in het ziekenhuis wordt opgenomen om de diarree onder controle te houden. Dit gebeurt als de colitis ernstig is. Als je je hond mee naar huis mag nemen, moet je de instructies van de dierenarts opvolgen over hoe je je huisdier moet behandelen en verzorgen. Je moet ervoor zorgen dat je de instructies goed opvolgt om de kans te verkleinen dat de dunne ontlasting terugkomt.

9 Stappen ter preventie

Je hoeft niet te wachten tot je hond colitis krijgt. Het voorkomen hiervan is bij honden gemakkelijker dan het behandelen ervan. Je kunt de volgende 9 preventiemaatregelen nemen om te voorkomen dat je hond lijdt.

 1. Laat je hond regelmatig controleren op wormen, (ziekmakende) bacteriën en parasieten
 2. Doe je best om stress in het leven van je hond te minimaliseren
 3. Zorg ervoor dat je hond goed en gebalanceerd eet
 4. Geef je hond geen ongezonde traktaties of voedsel
 5. Voorkom willekeurige eetgewoonten van je hond door afval, etensresten en ander schadelijk voedsel buiten bereik van je hond te houden
 6. Vermijd abrupte veranderingen in het voedingspatroon van je hond, vooral als hij een gevoelige maag heeft
 7. Zorg ervoor dat je hond alle vaccins heeft die door de dierenarts worden aanbevolen.
 8. Beperk het contact van je hond met mogelijk zieke honden, vooral in openbare ruimtes zoals een hondenopvang en het park
 9. Houd je hond aan de lijn om te voorkomen dat hij gaat speuren.

Tot slot: Wat gebeurt er als er bij jouw hond colitis wordt vastgesteld?

Zodra je een medisch deskundige hebt bezocht en de nodige hulp hebt gekregen, is de prognose voor een hond met colitis vaak uitstekend voor een spoedig herstel. Dit betekent dat je hond waarschijnlijk binnen korte tijd weer de oude zal zijn. In het geval van acute of door stress veroorzaakte colitis kun je bijvoorbeeld binnen drie tot vijf dagen herstel verwachten. Bij chronische of terugkerende gevallen kun je een herstel na iets meer dan een week verwachten. Met de juiste behandeling, nadat de precieze oorzaak van de aandoening is vastgesteld, kun je terugkerende gevallen goed voorkomen. Je moet ook de hierboven vermelde preventieve maatregelen toepassen, zoals strikte dieet controle en makkelijk verteerbaar voedsel, om dit te laten gebeuren.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment