Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

Elleboogdysplasie is een veel voorkomende aandoening bij honden. Het ontstaat wanneer de botten van het ellebooggewricht niet goed op elkaar aansluiten. Dit veroorzaakt pijn in de elleboog van de hond en zorgt ervoor dat de hond mank loopt. Laten we eens kijken naar de symptomen van de aandoening en de geschikte behandelmethoden van de elleboog van je hond.

Veel voorkomende tekenen en symptomen van elleboogdysplasie bij hondachtigen

Elleboogdysplasie bij honden uit zich in verschillende symptomen. Zoals:

 • Hinken en stijfheid in de ledematen van de hond.
 • Het dier toont minder enthousiasme voor wandelingen en spelen
 • De voorpoten van de hond wijzen naar buiten, en de ellebogen lijken in een rare hoek te staan
 • De ellebogen lijken gezwollen
 • Ze houden hun ellebogen te strak in het lichaam 
 • De getroffen honden hebben moeite om op te staan en hun lichaam te ondersteunen met de elleboog

Elleboogdysplasie wordt door hondeneigenaren vaak snel terzijde geschoven en verward met een tijdelijk trauma of verwonding en blijft tot in een later stadium ongediagnosticeerd.

Vraag snel hulp aan de dierenarts van jouw hond voor een adequate behandeling. Weten dat er een gewrichtsprobleem is, is altijd een stap dichter bij de oplossing ervan.

De oorzaken van elleboogdysplasie

Het ellebooggewricht van de hond bestaat uit drie belangrijke botten: het spaakbeen, de ellepijp en het opperarmbeen. Als deze niet goed functioneren, heeft dat grote gevolgen voor de elleboog van de hond.

Elleboogdysplasie kan ook het gevolg zijn van trauma aan de ledemaat, ouderdom, of genetica. Sommige hondenrassen zijn meer vatbaar voor elleboogdysplasie dan andere.

Reeds bestaande aandoeningen zoals mediale compartiment-ziekte, gefragmenteerde mediale processus coronoideus, en elleboog incongruentie kunnen elleboogdysplasie veroorzaken bij honden.

 • Ununited Anconeal Process: Dit is meestal erfelijk en verwijst naar wanneer de elleboog botplaat niet goed sluit. Het leidt tot een gewrichts irritatie die het lopen van de hond beïnvloedt. Als het niet behandeld wordt, kan het zich uiten in elleboogdysplasie.
 • Osteochondritis dissecans: Hierbij komt het kraakbeen van het ellebooggewricht van de hond los van het gewricht en veroorzaakt ontsteking en ongemak. Het is een abnormale ontwikkeling, die vooral bij grote rassen voorkomt, veroorzaakt door genetica, snelle groei, trauma, gebrek aan doorbloeding en honden die grote hoeveelheden calcium krijgen.
 • Elleboog incongruentie: Sommige honden hebben onvolmaakte elleboog botstructuren bij het ellebooggewricht. Het kraakbeen van de hond verslijt dan en veroorzaakt ongemak bij het lopen.
 • Gefragmenteerd Processus Coronoideus: Dit verwijst naar wanneer honden hun binnenste ellebooggewricht beenderen breken. Dit irriteert de bekleding van het gewricht en doet het kraakbeen afslijten. Hierdoor ontstaat ongemak en kan het dier moeilijk lopen.

Welke hondenrassen zijn het meest kwetsbaar voor elleboogdysplasie?

Hoewel alle honden elleboogdysplasie kunnen krijgen, kunnen sommige rassen kwetsbaarder zijn dan andere. De ziekte treft vooral honden van grote rassen en reuzenrassen zoals;

 • Duitse Doggen
 • Golden retrievers
 • Rottweilers
 • Basset Hound
 • Labrador Retrievers
 • Duitse herders
 • Berner Sennenhonden

Toch moet je begrijpen dat de aandoening niet specifiek is voor een bepaald ras. Ook de kleinere dierenrassen kunnen er last van hebben. Breng je hond naar de dierenarts wanneer je symptomen of tekenen opmerkt.

Hoe wordt de diagnose elleboogdysplasie gesteld?

Hoe kan de dierenarts, naast de tekenen, weten dat jouw hond elleboogdysplasie heeft? Kreupelheid van de voorpoten en de ellebogen en problemen met lopen kunnen tekenen zijn van andere ziekten bij honden. Hier zijn enkele manieren om de elleboog van een hond te controleren op dysplasie.

Fysieke ganganalyse

De dierenarts zal de elleboog van de hond fysiek beoordelen en controleren op eventuele ongemakken in het gebied. Hij kan druk uitoefenen op de gewrichten om te controleren of er problemen zijn. Vervolgens beweegt de dierenarts het ellebooggewricht in een volledige beweging. Als het dier tekenen van ongemak aan de elleboog vertoont, gaat de arts over tot röntgenonderzoek.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Röntgenfoto of een orthopedische CT-scan

Hoewel pijn en ongemak in de elleboog een groot teken is voor dysplasie, kan het op sommige punten misleidend zijn. Daarom zal de dierenarts een CT-scan van de elleboog of röntgenfoto’s maken om de elleboog van de hond verder te beoordelen. Als de scan een gefragmenteerd processus coronoideus, osteofyten op de anconeale kam, of sliding humerus osteotomie laat zien, dan kan je hond lijden aan elleboogdysplasie.

De beste manieren om je hond te behandelen bij elleboogdysplasie

Er zijn verschillende manieren waarop je honden met elleboogdysplasie kunt behandelen. Je kiest de behandelingsoptie op basis van de conditie van je hond, het gewicht, en andere individuele aspecten. Laten we eens kijken.

Controleer het gewicht van de hond

Als het dier te zwaar is, kan de ziekte een grotere tol eisen. Om dit onder controle te houden, moet je het gewicht van je hond onder controle houden, zodat de aandoening hun ellebogen niet te zwaar maakt. Gewichtscontrole kan een eenvoudige maar ingewikkelde procedure zijn. Je moet je houden aan een goed dieet voor je hond. De dierenarts kan je adviseren over een persoonlijk behandelplan om het gewicht van je hond onder controle te houden.

Gebruik ontstekingsremmers (voorgeschreven door de dierenarts)

Bij de dierenarts zal de hond een aantal lichamelijke en röntgenologische onderzoeken ondergaan om de omvang van de elleboogdysplasie vast te stellen. De dierenarts kan vervolgens ontstekingsremmende medicijnen toedienen om de pijn te verlichten en de elleboog van je hond te ontzien. Zorg ervoor dat je de medicijnen in de vereiste tijd toedient; stop niet voordat de dosis compleet is.

BELANGRIJK: Geef je hond nooit pijnstillers zonder eerst een dierenarts te raadplegen, zeker niet als ze voor menselijk gebruik bedoeld zijn. Lees hier over de gevaren van menselijke pijnstillers bij honden.

Oefen gecontroleerde bewegingen

Dieren hebben regelmatig beweging nodig, net als wij. Je kunt beginnen met het uitvoeren van gecontroleerde activiteiten zoals getimede wandelingen, springen en jagen om de elleboog te versterken. Begin klein naarmate je meer uitgebreide oefeningen gaat doen, vooral op de elleboog. Als je veranderingen opmerkt, praat dan met de dierenarts en bepaal wat de beste manier van handelen is.

Laat je hond even rusten

Is jouw hond te lang actief geweest? Dan is het misschien tijd om zijn ledematen en elleboog rust te geven. Als de elleboog van de hond te pijnlijk is en je merkt te veel ongemak bij het lopen, moet je het dier een paar dagen laten rusten. Als er niets verandert aan de gewrichten, ga dan snel naar de dierenarts.

Operatie aan de elleboog

In het ergste geval zal de dierenarts een operatie aanraden. Je hond zal een speciale operatie ondergaan om het gewricht te vervangen. Na één of twee maanden kan het dier comfortabel rondlopen voor het rennen en jagen terwijl het zichzelf ondersteunt. Het is een proces dat de pijn van je hond verlicht.

Fysiotherapie en hydrotherapie

Dit zijn twee belangrijke activiteiten waar de elleboog van je hond baat bij kan hebben. Hydrotherapie maakt gebruik van weerstand, drijfvermogen en viscositeit in water om de hond te helpen zijn geblesseerde gewricht en elleboog te bewegen. Je hond voelt zich lichter in het water en kan zeer snel herstellen van elleboogdysplasie. Aan de andere kant, fysiotherapie is wanneer de hond fysieke activiteiten krijgt om de toestand van de elleboog te verbeteren. Je dierenarts kan goede therapeuten aanbevelen.

Gewrichtssupplementen toedienen

Supplementen met omega 3- en 6-vetzuren kunnen ontstekingen helpen bestrijden en bijdragen tot een sneller herstel.

Conclusie

Elleboogdysplasie is een behandelbare en beheersbare aandoening. Het belangrijkste is om het vroeg te herkennen en met een dierenarts te praten. Als je één of twee tekenen van elleboogdysplasie opmerkt, moet je zo snel mogelijk naar een dierenartsenpraktijk voor verder onderzoek. Onthoud dat elleboogdysplasie een teken kan zijn van verschillende aandoeningen die het ellebooggewricht van je hond aantasten. Behandel het vroeg en je hond zal gelukkig zijn.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment