Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

Hoesten is een veel voorkomend probleem bij katten, en hoewel het misschien niets meer lijkt dan een vervelende gewoonte om slijm op te brengen, zijn er veel mogelijke redenen waarom jouw kat zou kunnen hoesten.

Wanneer moet je je zorgen maken over het hoesten van je kat en hulp zoeken bij de dierenarts?

Als jouw kat al langere tijd hoest, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en zo nodig hulp van een dierenarts inroepen. Hoewel de meeste gevallen van kattenhoest goedaardig zijn en geen behandeling vereisen, zijn er een paar aandoeningen die ernstig en mogelijk levensbedreigend kunnen zijn.

Weten wanneer je je zorgen moet maken over het hoesten van je kat is essentieel om ervoor te zorgen dat ze de juiste zorg krijgen. In dit artikel bekijken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van hoesten bij katten en wanneer je je daar zorgen over moet maken.

Laten we er eens induiken.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van hoesten bij katten?

Katten zijn berucht om hun “rebelse” kattengedrag. Ze negeren vaak bevelen en doen graag dingen op hun eigen voorwaarden. Maar er is één ding dat katteneigenaren maar al te goed kennen: hoesten

Hoesten is een veelvoorkomend probleem bij katten en kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals allergieën, infecties en zelfs kanker. Als jouw kat hoest, is het belangrijk om met hem naar de dierenarts te gaan, zodat deze een goede diagnose kan stellen en behandeld kan worden.

De meest voorkomende oorzaken van hoesten bij katten zijn:

 • Allergieën
 • Astma bij katten
 • Infectie van de bovenste luchtwegen (URTI)
 • Braken van vreemd voorwerp
 • Hartwormen bij de kat
 • Longtumoren

Schattingen geven aan dat tussen 3% en 14% van de kattenbezoeken aan de dierenarts hebben te maken met hoesten of andere aandoeningen aan de luchtwegen. In een onderzoek van PetPlace meldde 86% van de katteneigenaren dat hun kat in het afgelopen jaar had gehoest.

Welke kattenrassen hebben de meeste kans om hoest te ontwikkelen?

Hier zijn enkele kattenrassen die de meeste kans hebben om een hoest te ontwikkelen.

 • Siamees
 • Perzisch Colourpoint
 • Perzische kat
 • Burmees
 • Russisch Blauw
 • Brits Korthaar

Wat kun je verwachten als hoesten wordt veroorzaakt door een kattenallergie?

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Een allergie – Dit is de meest voorkomende oorzaak van hoesten bij een kat. Kattenallergieën kunnen worden veroorzaakt door kattenspeeksel, urine en huidschilfers. Symptomen van kattenallergie zijn ademhalingsproblemen, niezen en tranende ogen. Hoesten is gewoon de manier van het lichaam om zich te ontdoen van kattenspeeksel, kattenurine en kattenschilfers. Als je bang bent dat je kat een kattenallergie heeft, neem dan contact op met je dierenarts.

Een gesprek met jouw dierenarts kan je helpen om een idee te krijgen van wat de oorzaak van de kattenallergie kan zijn, en wat er gedaan kan worden om jouw kat zich beter te laten voelen.

Wanneer moet je de dierenarts om hulp vragen voor een kat die hoest?

Het eerste wat je moet doen als je kat hoest, is er aandacht aan besteden.

Als de kat alleen hoest tijdens bepaalde activiteiten, zoals spelen of het verzorgen van de kat, dan hoeft je je geen zorgen te maken.

Als de kat echter al langer dan een paar dagen hoest en/of ander abnormaal gedrag vertoont, zoals gebrek aan eetlust en lusteloosheid, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan voor een bezoek.

Hoe wordt hoest bij de kat behandeld?

De behandeling van kattenhoest kan een aantal zaken omvatten. De eerste stap is om vast te stellen wat de oorzaak is van de hoest bij de kat, omdat de behandeling zal variëren afhankelijk van deze informatie. Bijvoorbeeld, een kat met een infectie aan de luchtwegen kan antibiotica voorgeschreven krijgen.

Sommige hoestsoorten kunnen gemakkelijk worden verholpen met natuurlijke ontstekingsremmende supplementen.

Als de hoest van jouw kat langer dan een dag aanhoudt of verergert na aanvankelijke verbetering, is het belangrijk om opnieuw met hem naar een dierenarts te gaan. Hij kan iets ernstigers hebben dan een infectie van de bovenste luchtwegen of allergieën, waarvoor medisch ingrijpen nodig is.

Let op belangrijke veranderingen in het ademhalings- of hoestpatroon van je kat nadat hij hersteld is van zijn eerste ziekte. Een kat met astma, bijvoorbeeld, loopt het risico op een astma-aanval.

Wat zijn enkele huismiddeltjes tegen kattenhoest

Sommige katteneigenaren zullen huismiddeltjes proberen om hun kat met hoest te helpen. Het is belangrijk om te onthouden dat veel van deze remedies niet zijn bewezen door studies en het is mogelijk dat ze jouw kat juist zieker maken. Enkele voorbeelden van huismiddeltjes zijn:

 • Inhaleren met stoom
 • Kippensoep
 • Waterstofperoxide
 • Probiotica

Supplementen gemaakt met natuurlijke ontstekingsremmende ingrediënten

Hoe houd je je kat gezond en minimaliseer je de kans op een infectie aan de luchtwegen ?

Katten zijn prachtige huisdieren, maar hun eigenaars moeten voorzichtig met hen zijn. Er kan van alles misgaan met de luchtwegen van de kat. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van kattenhoest, zodat je weet wanneer je naar je dierenarts moet gaan voor hulp.

Hou jouw kat binnen, en zorg ervoor dat ze altijd vers water, kattenvoer en kattenspeeltjes hebben. Het is ook belangrijk om je kat op een jaarlijks schema te krijgen voor controle bij de dierenarts.

Verminder de stress van de kat om hoestaanvallen te voorkomen.

Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat ze hun eigen territorium en speeltjes hebben, zodat ze met elke kat kunnen spelen die in het huis van de kat woont. Katten kunnen niet extreem gestrest zijn zonder dat het te merken is aan hun gezondheid.

Dierenartsen kunnen helpen met voorgeschreven diëten en ademhalingsbehandelingen om een kat weer op weg naar gezondheid te helpen. Een huisdierenverzekering is ook een goed idee, omdat het katteneigenaren wat financiële verlichting biedt voor het geval er iets ernstigs gebeurt.

Conclusie

Hoesten is een veel voorkomend probleem bij katten, en er zijn veel mogelijke redenen waarom jouw kat hoest. Weten wanneer je je zorgen moet maken over het hoesten van je kat is essentieel om ervoor te zorgen dat ze de juiste zorg krijgen. Sommige natuurlijke supplementen kunnen helpen om de hoest van je kat te verlichten. Raadpleeg altijd een dierenarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment