Kort overzicht:

Alle hondeneigenaren moeten het belang van hondenvoeding kennen, om de wetenschap van het voeden te begrijpen. Geef je hond een gebalanceerd dieet dat vol zit met alle essentiële voedingsstoffen.

Voeding heeft invloed op het gedrag van een hond, zo blijkt uit een studie.

Als je alleen zelfgemaakt voedsel, veganistisch of vegetarisch dieet geeft, wil je misschien ook een keer wat nieuws.

Laat je inspireren! Bekijk hieronder een voorbeeld van een voedingsschema voor je hond.

Overzicht

De relatie die we delen met onze huisdieren, vooral honden en katten, is geëvolueerd van gewone gezelschapsdieren naar gezinsleden. Daarom zijn hun gezondheid en welzijn vaak een uitdaging voor huisdiereigenaren. 

Deze problemen zijn het gevolg van verkeerde voedingskeuzes, verkeerde eetgewoonten (die de meeste honden van hun baasjes aanleren) of het geven van kwalitatief slecht, in de handel verkrijgbaar hondenvoer. 

Heb je er ooit over nagedacht of het voedsel dat je je viervoeter geeft wel aan zijn voedingsbehoeften voldoet? 

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Als dierenliefhebbers willen we dat onze vrienden het goed hebben, gezond opgroeien en een gelukkig leven leiden. En dat betekent dat we ze moeten voeden met een verscheidenheid aan verse, voedzame voeding.  

Nu de diervoedingsindustrie explosief is gegroeid met een uitgebreid assortiment kant-en-klaar verpakt/blikvoer, worden de eigenaren van gezelschapsdieren gebombardeerd met een overweldigend aantal dure keuzes. In een dergelijk scenario is het belangrijk om aankoopbeslissingen te nemen op basis van:

(a) betrouwbare informatie,

(b) de persoonlijke voedingsbehoeften van je huisdier (denk aan ras, grootte, leeftijd, gezondheidstoestand, gedrag, etc.) 

Laten we het verder bespreken.

Wat is hondenvoeding?

Het proces waardoor hondenvoer de gezondheid van je viervoeter verbetert of wijzigt, is nutrition/voeding. Net als mensen hebben ook honden een gebalanceerd dieet nodig om te groeien, hun immuunsysteem te versterken en een optimale gezondheid te behouden. 

Daarom moet een voedzaam maaltijdplan voor je huisdier componenten bevatten uit de drie belangrijkste voedingsgroepen: eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze kunnen afkomstig zijn van een combinatie van dierlijk en plantaardig voedsel. Samen met 12 vitaminen en mineralen en schoon water.

Waar moet het dieet van een hond uit bestaan? 

Het dieet van je hond kan een combinatie zijn van zelf gekookte voeding, rauwe voeding en betaalbaar, commercieel verkrijgbaar dierenvoer. Maar zorg ervoor dat je je viervoeter een gebalanceerd dieet van hoge kwaliteit geeft, vol met alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. 

De European Pet Food Industry Federation, adviseert dat hondenvoer 37 essentiële voedingsstoffen moet bevatten. Laten we eens kijken.

Eiwitten

Kwalitatief hoogwaardige eiwitten zijn het meest essentieel in een hondendieet. 

Het bevat de tien essentiële aminozuren, en zijn de bouwstenen voor hun spier- en weefselontwikkeling.

Zij leveren ook de koolstofketens om glucose te maken voor energie.

Bron: Alle vleesproducten, orgaanvlees, ei, rijst, tarwe, maïs, bonen, groene erwten, etc.

Vetten

Vetten en essentiële vetzuren afkomstig van dierlijke en plantaardige bronnen vullen de smaak en de consistentie van het voedsel aan. 

Zij helpen ook bij het vervoer van de nodige in vet oplosbare vitaminen naar de cellen. Vitamine A heeft bijvoorbeeld ook een grote rol bij het herstel en groei van cellen.

Essentiële vetzuren zoals de omega 3- en 6-groepen dragen bij tot de instandhouding van de huid, de gezondheid van de vacht/glanzende vacht, het gezichtsvermogen, het leervermogen, de preventie van allergieën, infecties van het immuunsysteem en andere fysiologische functies.

Bronnen: Varkensvlees en gevogelte vet. 

Essentiële vetzuren zijn afkomstig van dierlijke vetten, planten en zaadoliën. Bijv. visolie, lijnzaadolie, en hennepzaadolie.

Koolhydraten

De drie belangrijkste soorten koolhydraten zijn suiker, zetmeel en vezels. 

Bronnen: Hoogwaardig commerciële hondenvoeding, peulvruchten, en plantaardig voedsel.

De verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten varieert echter naargelang van de energie- en voedingsbehoeften van je huisdier. Andere, even belangrijke factoren die de kwaliteit en kwantiteit van de voeding bepalen, zijn leeftijd, grootte, ras, levensfase (zwangerschap, lactatie), gezondheidstoestand en voedselintoleranties. 

De laatste maar belangrijke bron van energie en voeding zijn kleine hoeveelheden vitaminen en mineraalgroepen die belangrijk zijn voor het uitvoeren van stofwisselingfuncties en helpen de algemene gezondheid van een hond in stand te houden. Calcium, fosfor en vitamine D zijn belangrijk voor sterke botten en om tandziekten te voorkomen. En behouden een goede weerstand.

Waarom is voeding belangrijk voor honden?

Hoewel honden de beste vriend van de mens zijn, wist je dat sommige baasjes ze in de steek laten of afstaan aan dierenasielen?! 

Hondeneigenaren geven honden op omdat ze agressief of destructief gedrag vertonen, ongehoorzaam zijn, in huis vervuilen, buitensporig blaffen, agressief zijn tegen mensen of andere dieren, weglopen, en vele andere gedragsproblemen.

Volgens recente berichten is de vraag naar puppy’s in Nederland gestegen tijdens de pandemie. Aangezien deze nieuwe eigenaren weinig tot geen idee hebben van hondenvoeding, kiezen ze niet alleen de verkeerde voeding voor hun dieren, maar weten ze ook niet dat dit van invloed is op hun gedrag!

Heb je er ooit over nagedacht waarom honden slecht gedrag vertonen?  

Een studie wijst er treffend op dat het gedrag van honden kan worden beïnvloed door voedingsbestanddelen. Enkele van de bevindingen zijn als volgt:

 • Een eiwitrijke voeding levert de essentiële aminozuren die nodig zijn voor de synthese van enzymen en andere proteïnen. Tegelijkertijd worden aminozuren gebruikt als precursoren voor de synthese van neurotransmitters en hormonen. Deze moduleren en stellen chemische boodschappers op die het gedrag rechtstreeks beïnvloeden.
 • De samenstelling van de voeding, de beschikbaarheid van voedingsstoffen en de interacties tussen voedingsstoffen bepalen de beschikbaarheid van precursoren in de hersenen, en beïnvloeden vervolgens het gedrag of de stressbestendigheid van je viervoeter. 
 • Constante voedingsmotivatie tussen de maaltijden door kan leiden tot stereotiep gedrag, agressie en verminderde rusttijd. Maar dit kan gecorrigeerd worden door een vezelrijk dieet te volgen. (denk eraan dat verschillende hondenrassen verschillend kunnen reageren) 
 • Voedingen met een laag tot gemiddeld eiwitgehalte verminderen de territoriale agressie (overmatig blaffen, agressief gedrag in de aanwezigheid van vreemden of andere dieren, waaronder honden) in vergelijking met diëten met een hoog eiwitgehalte. 

In essentie herhaalt de studie dat hondenvoeding een onmisbare factor is die bijdraagt tot gedragsproblemen. Als meer onderzoek zich richt op het onderzoeken van deze correlatie, zou dit een positieve invloed kunnen hebben op het welzijn van honden. 

Observeer daarom de activiteiten en het gedrag van je huisdier na het voeren van een bepaalde maaltijd, overleg met je dierenarts en breng de nodige veranderingen aan tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.  

Wat moet ik mijn hond te eten geven?

De keuze aan hondenvoer op de markt is overweldigend! De juiste keuze maken is een uitdaging. Want wat is nou goed hondenvoer? Welke hoogwaardige ingrediënten kan je toevoegen?

Stel een betaalbaar (budgetvriendelijk) en gemakkelijk te verkrijgen (plaatselijk verkrijgbaar) maaltijdplan op. Maak een combinatie van zelfgekookte, rauwe voeding, speciaal samengestelde of functionele voeding, verse, natte en droge hondenvoeding.  

Als je hond specifieke voedselallergieën of gezondheidsaandoeningen heeft, raadpleeg dan je dierenarts over de juiste voedingskeuze gedurende de periode dat hij medicijnen gebruikt.

Deze methode geeft je de flexibiliteit om hun voeding aan te passen (juiste verhoudingen) naar gelang van de verandering van de seizoenen, het activiteitenniveau, gewichtsbeheersing, zwangerschap, lactatie, etc. Op die manier krijgen ze goede voeding en blijven ze gezond.

Hier is een voorbeeld van een voedingsschema voor een goede gezondheid van de hond (ter inspiratie).

 • Dierlijke producten – (Vers) vlees van rund, lam, gevogelte, varkensvlees, konijn en wild levert eiwitten, aminozuren, vetten, essentiële vetzuren, ijzer en vitamines. 
 • Vis is ook een geweldige bron van eiwitten, met een laag gehalte aan verzadigde vetten, vitaminen en mineralen. Ze worden beter verteerd als ze gekookt zijn. Zorg ervoor dat je grote visgraten verwijdert of vergruist voordat je ze voert. Niet alle visgraten worden gemakkelijk verteerd of zijn veilig voor honden om door te slikken.  Witvis, zalm, sardines, meerval, kabeljauw, wijting zijn enkele veilige keuzes. Haaien, zwaardvis, koningsmakreel, zeeduivel en witte tonijn kunnen beter worden vermeden.  
 • Gekookte of roereieren bevatten hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten, vitamines en mineralen. 
 • Zuivelproducten – Melk, yoghurt, kaas
 • Groenten zijn een goede bron van vitamines, mineralen en vezels voor honden. Je kunt gekookte of ingeblikte wortelen, erwten, bonen, selderij, spruitjes, spinazie en broccoli voeren. Rauwe komkommer is een energieboost, boordevol vitamine C, K, kalium, koper, en magnesium. Het helpt ook bij gewichtsverlies.
 • Fruit: Appels, mango’s, bananen, sinaasappels, perziken, peren, watermeloenen.
 • Granen zijn een goede bron van koolhydraten en leveren energie. Je kunt maïs, rijst, tarwe en gerst verwerken in gekookte of bewerkte voedingsmiddelen.
 • Vetten en oliën, afkomstig van zowel dierlijke als plantaardige zaden, zijn geschikt voor honden. Omega 3 en omega 6 zijn de twee essentiële vetzuren.

Door de normale voeding van je hond aan te vullen met extra vitaminen en mineraalsupplementen in overleg met je dierenarts zorg je ervoor dat huisdieren de vereiste dagelijkse voeding binnenkrijgen.

CBD olie als bron van essentiële vetzuren 

Omega 3 en omega 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuur-families die bestaan uit verschillende andere vetzuren die zijn afgeleid van linolzuur (LA) en 𝝰-linoleenzuur (LNA). Deze kunnen echter niet op natuurlijke wijze door honden worden aangemaakt en moeten via hun voeding worden aangevuld. 

Laten we eens kijken naar enkele bevindingen uit onderzoek om meer inzicht te krijgen: 

 • Verschillende studies hebben het belang aangetoond van vetzuren voor het behoud van de gezondheid en de preventie van ziekten, met inbegrip van auto-immuunziekten, diabetes, chronische ontsteking, sommige vormen van kanker, etc.
 • Studies hebben bewezen dat hennepzaadolie een complete voedingsbron is omdat ze in de meest ideale 3:1 verhouding voorkomen.
 • Deskundigen menen dat meer omega-3-vetzuren energie leveren aan de lichaamsweefsels, vooral tijdens de zwangerschapsperiode. En omega-6-vetzuren voor een normale voortplanting, groei, immuunfuncties en een gezonde huid. 
 • Ze helpen ook chronische ontstekingen te bestrijden en de gezondheid van de gewrichten te bevorderen. 

Bronnen van omega-3 vetzuren kunnen komen uit vis, eieren en bladgroenten. En omega-6 uit plantaardige oliën, zonnebloem, maïs, kip, varkensvlees en rundvlees.  

NatuPet CBD olie is afkomstig van hennepolie, het kan gemakkelijk worden toegevoegd aan hun dieet of oraal worden toegediend.    

Zo kan je er zeker van zijn dat je hond zijn dagelijkse dosis van deze belangrijkste groepen essentiële vetzuren heeft binnengekregen.

Hoeveel moet ik mijn hond te eten geven? 

Er zijn twee punten om rekening mee te houden: 

 • Hoeveelheid
 • Frequentie van het voeren

Naast ras, leeftijd en grootte is de energiebehoefte van je huisdier afhankelijk van de levensfase en andere essentiële lichaamsfuncties. Een eenvoudige methode om de hoeveelheid te bepalen is dus de caloriebehoefte per dag te schatten. 

Gezonde volwassen honden

In het algemeen raden de meeste dierenartsen aan om een gezonde volwassen hond twee keer per dag te voeren. Oudere honden kunnen minder porties nodig hebben. Als je een hond met overgewicht hebt, wil je misschien vette voeding beperken en hem actief houden.

Puppy’s

Het voeden van opgroeiende puppy‘s  kan je soms uitgeput laten voelen! Vooral als je puppy’s van een groot ras hebt, kunnen ze drie tot vier voedingen op een dag nodig hebben. Sommige puppy’s slokken een bakje voer in een oogwenk leeg en geven je een onschuldige, ‘ik wil meer blik! Het is dus het beste om ze verspreid over de dag kleine maaltijden te geven. Houd rekening met de overgangstijd van moedermelk naar vast voedsel voor een gezonde gewichtstoename.

Kleine rassen daarentegen hebben een- of tweemaal per dag voeding nodig. Voer ze in dit stadium volgens de rasspecifieke caloriebehoefte.

Zogende honden

Afhankelijk van het aantal pups dat een teefje heeft, kan de frequentie om je zogende hond te voeden drie tot vier keer per dag zijn. Vergeet niet om de hond gehydrateerd te houden met veel vers water. Kleine maaltijden verspreid over de dag, minder droogvoer vervangen door half vochtig, natvoer en soepen kunnen ook nuttig zijn.

Bovendien, als het op voeding aankomt, houd dan deze belangrijke punten in gedachten:

Net zoals wij ons voldaan en gelukkig voelen na een overvloedige maaltijd, moet hondenvoer smakelijk zijn en op natuurlijke wijze hun honger stillen. Let bij het kiezen van kant-en-klaar blikvoer op de veiligheid en (hoge) verteerbaarheid.

Oefen nooit het voeren van tafelrestjes aan je hond uit. Menselijke voeding bevat meer zout, smaakstoffen en kruiden die niet geschikt zijn voor honden. Aangezien honden meer veerkrachtige dieren zijn, lijken ze menselijk voedsel te tolereren. Maar hun biologische systemen zijn niet afgestemd op het verwerken van wat wij eten.

Wanneer je nieuw voedsel probeert (blikvoer/gedroogd/diepgevroren/rauw voedsel), introduceer dan kleine hoeveelheden.

Geef elke maaltijd vers voedsel. Vermijd het geven van oud hondenvoer.

Kan ik mijn hond menselijk voedsel geven?

Sommige baasjes geven de voorkeur aan menselijke voeding omdat ze ingrediënten van hoge kwaliteit verkiezen. Maar niet alle menselijke voeding is veilig voor huisdieren. Synthetische additieven in voedsel voor mensen kunnen schadelijk zijn voor honden. 

Het kan echter geen kwaad om huisdieren voer te geven dat ingrediënten van menselijke kwaliteit bevat, afkomstig is van plaatselijke boerderijen, vrij is van schadelijke chemicaliën, pesticiden of kunstmatige smaakstoffen, en niet genetisch gemodificeerd is.

Maar kant-en-klaar menselijke voeding bevat te veel suiker, natriumchloride en andere kruiden. Deze zijn zeker niet bedoeld voor honden.

Hoe zijn NatuPet producten veganistisch?

Als huisdiereigenaar heb je het recht te weten dat je je viervoeters veilig voedsel geeft. Wanneer je CBD in het dieet van je huisdier opneemt, zorg er dan voor dat de CBD van hennep afkomstig is.

NatuPet’s speciaal ontwikkelde CBD olie voor honden is voorzien van een veganistisch etiket om eigenaren van huisdieren te informeren en voor te lichten over de ingrediënten van het product.

NatuPet CBD oliën voor honden bevatten geen ingrediënten afkomstig van dieren of dierlijke bijproducten. In plaats daarvan richten ze zich op het leveren van broodnodige vetzuren als onderdeel van een voedzame maaltijd.

Zijn vegetarische/veganistische diëten veilig voor honden? 

Een populaire vraag onder veganisten en vegetarische hondeneigenaren die enthousiast zijn om op hun huisdieren te proberen.

Er zijn al veel dierenvoeding merken op de markt die veganistisch hondenvoer en veganistische hondenbrokken aanbieden.

Toch worden honden omnivoren genoemd, hoewel ze afstammen van de grijze wolf (carnivoor). Honden zijn lichamelijk geëvolueerd, maar hun aard blijft soortspecifiek, en dat geldt ook voor hun eetgewoonten.

Hoewel het voeren van een volledig vegetarisch of veganistisch dieet geen schadelijke of dodelijke gevolgen heeft, zal het wel invloed hebben op hun voeding en lichamelijke ontwikkeling, aangezien (vers) vlees een essentieel onderdeel van hun dieet uitmaakt.

CBD deskundige - | Website | + Artikelen

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Tamar van Verseveld
Vertaler - | + Artikelen

Geboren in Gelderland, Nederland. Ervoer aantal jaar geleden zelf de heilzame werking en voordelen van CBD, en deelt deze ervaring graag met anderen. Tamar ondergaat maandelijkse trainingen zodat zij altijd up to date is met de nieuwste kennis over CBD.

Schrijf een reactie