Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

If you are suffering from hay fever , also known as pollinoisis, you understand

Het is misschien vreemd om te geloven, maar ook honden kunnen last hebben van hooikoorts of een pollenallergie. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan de aandoening de gezondheid van je hond aantasten, dus het is belangrijk om over het onderwerp geïnformeerd te blijven.

Wat kun je doen als je hond last heeft van hooikoorts:

 • Een dierenarts raadplegen
 • Probeer natuurlijke remedies zoals essentiële vetzuur supplementen 
 • Pas de uitlaattijden van je huisdier aan en probeer zoveel mogelijk pollen buiten de deur te houden.

Kan een hond hooikoorts krijgen?

Net als mensen kunnen honden hooikoorts krijgen. Ze vertonen de gebruikelijke symptomen van hooikoorts, net als mensen: niezen, loopneus en jeukende ogen. Wetenschappers hebben nog geen remedie voor deze aandoening gevonden, maar je kunt het onder controle houden met topische (plaatselijke) medicatie die door de dierenarts wordt voorgeschreven.

Hooikoorts symptomen:

 • Rode en loopneus
 • Slaperigheid
 • Gezwollen pootjes
 • Jeukende huid
 • Geïrriteerde, tranende ogen
 • Hun lichaam krabben of bijten

Wanneer zijn honden het meest vatbaar voor hooikoorts?

Honden zijn op bijna elk moment van het jaar vatbaar voor hooikoorts. Volgens onderzoek hebben ze echter het meest last tussen eind maart en begin september. Dat komt omdat het in deze maanden het warmst is. In deze periode is het ook wat vochtiger en winderig, en kan de hond dus relatief snel in aanraking komen met de pollen. Bovendien snuffelen honden graag aan planten of bomen. Vooral in het voorjaar, wanneer de planten beginnen te bloeien, bevatten ze dus veel stuifmeel, en dus zal de gevoeligheid toenemen. Een belangrijk gegeven voor jou is dat de herfst, de lente en de zomer meestal de tijd van het jaar zijn waarin allergische huisdieren het meeste ongemak ondervinden van pollen allergieën. Laat je daarom niet misleiden dat hooikoorts bij honden alleen optreedt wanneer het graspollenseizoen zijn hoogtepunt bereikt in de zomermaanden.

De meest vatbare hondenrassen

Niet alle honden zijn erg vatbaar voor allergische reacties. Hier zijn enkele rassen die het meest vatbaar zijn:

 • Setters
 • Dalmatiërs
 • Pugs/Mopshond
 • Shar-pei
 • Duitse Herders

Tips om klachten te voorkomen of te verminderen

Er is momenteel geen remedie tegen hooikoorts bij honden. Je kunt echter wel verschillende dingen doen om de klachten van je huisdier zowel te voorkomen als te verlichten. Bovenaan de lijst staat het uitlaten van je hond vroeg in de ochtend of laat op de avond. Vroeg in de morgen en ‘s avonds laat  zijn de pollen het minst aanwezig. Daarom loopt je hond weinig risico om pollen in te ademen.

Je kunt ook proberen om het oor van je hond schoon te houden om irritatie te voorkomen. Als de hond al last heeft van hooikoorts, gebruik dan wat reinigingsdoekjes, speciaal voor honden oren, en maak de oren schoon. Dat zal de jeuk verlichten als de irritatie optreedt.

Na een wandeling kun je proberen de huid van je hond af te vegen met een vochtige doek om eventuele pollen te verwijderen. Mocht jouw hond tijdens de wandeling in contact zijn gekomen met stuifmeel, dan is het verstandig om het af te vegen voordat het in zijn lichaam terechtkomt.

Andere tips om hooikoorts te voorkomen zijn:

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Sluit overdag de ramen om te voorkomen dat pollen van gras, bomen en planten binnendringen.
 • Verminder de tijd, voornamelijk in de middag, die de hond in de tuin mag doorbrengen om hem te beschermen tegen boompollen
 • Was de kussenhoes van het hondenkussen regelmatig
 • Regelmatig het huis stofzuigen
 • Ontwormen

Wat kun je honden geven tegen hooikoorts?

Bovenaan de lijst van remedies tegen hooikoorts bij pups staan uitwendige behandelingen met medicinale bestanddelen. Deze behandelingen kunnen bestaan uit huidsprays voor honden, crèmes en shampoos met medicinale werking. Hoewel het enige tijd kan duren voordat deze methode werkt, zal consequent zijn al snel resultaat opleveren bij de behandeling van hooikoorts. Met medicinale oor- en oogdruppels kan je een heel eind komen bij de behandeling van hooikoorts bij honden. De druppels bevatten medicinale bestanddelen die de allergische reactie helpen onderdrukken en helpen bij hooikoorts.

Het geven van essentiële vetzuur supplementen aan je hond kan ook helpen bij de behandeling van hooikoorts. De vetzuursupplementen helpen het immuunsysteem van je hond te versterken, wat de infectie voor een groot deel kan helpen onderdrukken.

Medicijnen zoals steroïden kunnen ook helpen bij hooikoorts. De steroïden helpen de immuunreactie te verminderen, waardoor je hond minder van deze symptomen zal vertonen.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen sommige dierenartsen een immunotherapie behandeling aanbevelen om de symptomen van hooikoorts bij honden te verlichten.

Kunnen honden menselijke antihistaminica gebruiken?

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren denken vaak dat de juiste behandeling voor hooikoorts bij honden het geven van menselijke medicijnen is. Hoewel dierenartsen dit over het algemeen niet bij alle honden aanraden, zijn er sommige honden die antihistaminica kunnen verdragen. Toch moet je dit altijd bespreken met een gediplomeerde dierenarts en alleen op hun advies medicatie toedienen.

Humane antihistaminica zijn speciaal gemaakt voor menselijk gebruik en niet om hooikoorts bij honden te behandelen. Antihistaminica zijn over het algemeen veilig, maar kunnen bij sommige honden een slaperig effect veroorzaken. Behalve slaperig kunnen sommige honden ook hyperactief worden als bijwerking. Sommige antihistaminica kunnen extra ingrediënten zoals decongestiva bevatten, die in geen geval veilig zijn voor een hond.

Het ontzwellende bestanddeel kan giftig worden voor je hond en de hooikoorts bij honden nog verder verergeren. Daarom is het altijd goed om de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je tabletten aan je hond toedient.

Bovendien kan het raadzaam zijn eerst je dierenarts te raadplegen voordat je een antihistaminicum verstrekt. De dierenarts kan je een alternatief geneesmiddel aanraden of een geneesmiddel met minimale bijwerkingen.

Natuurlijke remedies tegen hooikoorts voor honden

Naast farmaceutische oplossingen kun je ook een aantal natuurlijke remedies gebruiken om hooikoorts te behandelen. Enkele van de meest voorkomende natuurlijke remedies tegen hooikoorts zijn:

 • Visolie en kurkuma. Als je hond last heeft van hooikoorts, overweeg dan visolie en kurkuma, ze staan bekend om hun ontstekingsremmende elementen. Daarom kan de behandeling van je hond met deze middelen de symptomen van hooikoorts maskeren.
 • Aloë vera heeft heilzame bestanddelen voor de huid en zal helpen bij het krabben. Zorg er wel voor dat het in gelvorm is. Je kunt het aanbrengen op de getroffen gebieden om hun gezondheid te verbeteren.
 • Tijm infusie. Deze remedie helpt de voortgang van de reactie te vertragen en verzacht de huid van de hond. Het is het meest geschikt voor de poten.
 • Kokosolie. Dit is nog een andere remedie tegen hooikoorts. Kokosolie bevat antibacteriële elementen die het gevoel van een jeukende huid onderdrukken. Het vermindert de allergische reactie en helpt je hond bij het herstel.

Conclusie

Hooikoorts is moeiteloos onder controle te houden en te beheersen, zodat de gezondheid van je hond op peil blijft. Raadpleeg echter eerst een dierenarts voordat je overgaat tot de aanschaf van medicijnen.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment