Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

In het kort:

Ja, honden worden wel eens verkouden, maar dit is niet hetzelfde als bij mensen. Een verkoudheid bij de hond kan vanzelf overgaan als het immuunsysteem van je hond sterk genoeg is. Het is echter aan te raden je hond op dezelfde manier te verzorgen als een mens als je merkt dat hij ziek is. De meeste verkoudheden zijn onschuldig, maar sommige kunnen ernstiger zijn. Raadpleeg je dierenarts als de symptomen aanhouden.

Kunnen honden verkouden worden?

Kunnen honden verkouden worden? Ja, honden kunnen verkouden worden, maar het is anders dan bij mensen. Honden krijgen virussen zoals parainfluenza en bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica, terwijl mensen verkouden worden door virussen zoals het rhinovirus. Soms hoor je dat verkoudheid bij honden kennelhoest of hondenhoest wordt genoemd. De meeste verkoudheden die bij honden voorkomen zijn te wijten aan een combinatie van verschillende infectieuze agentia.

De meeste verkoudheden bij honden zijn niet levensbedreigend; ze zijn echter wel irritant. Elke infectie die een verkoudheid bij een hond veroorzaakt, kan hem doen snotteren en niezen. De verkoudheid kan echter meer ernstige aandoeningen bij je hond maskeren.

Wat is een honden verkoudheid?

Honden verkoudheid is altijd het gevolg van een breed scala aan virussen en bacteriën. Deze besmettelijke wezens groeperen zich om gelijkaardige symptomen te veroorzaken zoals sniffen en niezen. Sommige van deze besmettelijke wezens hebben de neiging ernstiger te zijn dan andere. Daarom moet je jouw hond onmiddellijk behandelen als je symptomen van verkoudheid opmerkt.

Hoe weet ik of mijn hond verkouden is?

De meeste verkoudheid symptomen van honden zijn gemakkelijk te herkennen en zijn onder andere:

 • Waterige ogen
 • Hoesten
 • Niezen
 • Verstopte of loopneus
 • Lethargie
 • Moeite met ademhalen
 • Verlies van eetlust

Als je hond de meeste van deze verkoudheid symptomen vertoont, is het raadzaam hem naar een dierenarts te brengen.

Hoe klinkt een verkouden hond?

Als de hond hoest, kan het klinken alsof hij iets probeert op te hoesten. Verder kan je luisteren naar geluiden als toeteren of kokhalzen. Vergeet niet de dierenarts van tevoren in te lichten, want deze verkoudheden kunnen uiteindelijk besmettelijk zijn voor andere honden.

Kan een hond verkouden worden van mensen?

Nee, honden kunnen geen verkoudheid van mensen krijgen. Deze verkoudheidsvirussen zijn soortspecifiek; ze kunnen dus niet van jou op je hond worden overgedragen en andersom. Als je verkouden bent, hoef je dus niet bang te zijn dat je het virus op je hond overbrengt.

Het is niet altijd een verkoudheid…

Je hond kan de hierboven genoemde symptomen vertonen, maar deze symptomen kunnen ook andere hondenziekten zijn. Deze ziekten zijn onder andere:

 • Hondenziekte/Canine distemper
 • Hondenallergieën zoals hooikoorts
 • Kennelhoest

Hondenziekte/Canine Distemper

Honden krijgen hondenziekte door een zeer besmettelijk virus dat bekend staat als het paramyxovirus. Dit virus treft in de eerste plaats honden, maar kan ook grijze vossen, stinkdieren, wasberen, fretten en vele andere dieren treffen. De aandoening tast het immuunsysteem, de huid, de ademhalingsorganen, het maagdarmkanaal en het centrale zenuwstelsel aan, en de symptomen kunnen al na 14 dagen van blootstelling optreden. Enkele symptomen van hondengriep of distemper zijn:

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Koorts
 • Oogafscheiding
 • Niezen
 • Lethargie
 • Verstopping van de neus
 • Hoesten
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Pijn
 • Moeite met ademhalen
 • Huidzweren
 • Longontsteking
 • Verdikking van voet- en neuskussentjes

Bovendien lopen honden verkoudheid of hondengriep op door omringd te zijn door andere wilde dieren en honden met het virus. Vaccinatie tegen dit virus is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat jouw hond veilig is. Elke puppy en oudere hond die niet is ingeënt, is kwetsbaarder voor hondenziekte.

Honden allergieën

Honden kunnen hooikoorts of allergieën krijgen door blootstelling aan allergenen. Deze reacties kunnen een tijdje duren voordat ze hun symptomen uiten. Als een hond allergieën heeft, kan het immuunsysteem minder goed reageren, waardoor het lichaam schade oploopt. De meest voorkomende symptomen van honden allergieën zijn onder andere:

Allergieën komen vaak voor bij honden van verschillende afkomsten en rassen. De meeste treden op wanneer je hond zes maanden oud is, terwijl de gevolgen ernstig kunnen worden wanneer de hond één of twee jaar oud is. De meest allergie veroorzakende stoffen bij honden zijn planten, schimmelsporen, pollen, huisstofmijt en eiwitten van insecten.

Kennelhoest

Kennelhoest bij honden heeft meerdere oorzaken, net als verkoudheid bij mensen. Je weet dat je hond kennelhoest heeft als hij voortdurend geluiden maakt die erop wijzen dat hij zich verslikt. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid, ook al klinkt het misschien vreselijk. De meeste honden herstellen van de hoest zonder enige behandeling. De meest voorkomende symptomen van de hoest zijn:

 • Krachtige, aanhoudende hoest
 • Niezen
 • Oogafscheiding
 • Loopneus
 • Verlies van eetlust

Er zijn een paar factoren die ertoe kunnen leiden dat je hond de hoest krijgt, deze zijn onder andere:

 • Stress ten gevolge van reizen
 • Blootstelling aan sigarettenrook of stof
 • Koude temperaturen
 • Blootstelling aan drukke gebieden

Gaat een verkoudheid vanzelf over?

Als het immuunsysteem van je hond sterk genoeg is, is het mogelijk dat een lichte verkoudheid vanzelf overgaat. Toch zul je, net als bij mensen, voor je hond moeten zorgen om hem weer gezond te krijgen.

De verkoudheid van je hond thuis behandelen

Zolang je hond normaal eet, ademt en drinkt, kun je zijn verkoudheid vanuit huis onder controle houden. Om de verkoudheid thuis onder controle te krijgen, moet je overwegen vloeistoffen zoals runderbouillon en natriumarme kippenbouillon aan het voer toe te voegen. Vochtinname is bij honden net als bij mensen van vitaal belang. Dit zorgt ervoor dat de hond gehydrateerd blijft.

Verder kan je je hond schoon, vers water geven. Als de reukzin van je hond is aangetast, geef hem dan sterk ruikende voeding. Deze kunnen hem aanmoedigen om te eten. Bovendien kan je de geur versterken door wat sap van tonijn in het gewone voer te mengen. Je kunt ook overwegen om met je hond in de badkamer te douchen.

De stoom van de douche kan helpen bij het verwijderen van eventuele sinussen die de hond zou kunnen hebben. Bovendien kan dit helpen om de aanwezige congestie los te maken. Ook bij het uitlaten van de hond zou je kunnen overwegen over te stappen van een halsband naar een tuigje. Wanneer de hond verkouden wordt, kan de halsband de luchtpijp irriteren. Bovendien kan het tuigje helpen de hond rustig te houden en zo verdere schade en irritatie aan de longen en luchtpijp te voorkomen.

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor kou in de winter – zorg ervoor dat je ze beschermende kleding aantrekt, zoals hondentruien, als je met ze gaat wandelen.

De verkoudheid door een dierenarts laten behandelen

Als je van de verkoudheid van je hond af wilt, kun je professionele hulp van een dierenarts inroepen. Deze helpt ernstige infecties en oorzaken van de verkoudheid uit te sluiten. Bovendien zal de dierenarts tests uitvoeren om te weten of de hond een ernstige aandoening heeft. De meest voorkomende tests zijn het luisteren naar de longen en het hart, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en röntgenfoto’s.

Deze tests zullen de oorzaak van de verkoudheid van de hond aan het licht brengen en de dierenarts helpen te bepalen welk behandelingsplan voor de hond het beste zal werken. De behandeling zal altijd afhangen van de oorzaak van de verkoudheid. In de meeste gevallen zal een milde verkoudheid vanzelf overgaan. Infecties zoals kennelhoest vereisen echter een behandelingsprotocol dat vloeistoffen, hoestonderdrukkers, antibiotica en rust omvat.

Hoe voorkom je dat je hond verkouden wordt

Helaas bestaan er geen vaccins tegen de gewone hondengriep. Dat komt door de grote verscheidenheid aan virussen die verkoudheidsverschijnselen bij honden kunnen veroorzaken. Je hond kan echter wel worden ingeënt tegen andere verkoudheidsverschijnselen zoals hondenziekte, kennelhoest, verkoudheid of griep. Deze vaccins zullen het risico dat de hond de ziekte oploopt tot een minimum helpen beperken.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment