Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

Honden zijn net zo gevoelig voor pijn en ongemak als mensen. Als je hond symptomen van pijn vertoont, moet je contact opnemen met je dierenarts. Hoewel er veel mogelijkheden zijn om pijn bij honden te behandelen, moet je oppassen dat je je hond niet teveel medicijnen toedient. Hij kan bepalen welke medicijnen je het beste kunt gebruiken om de aandoening te behandelen.

Veel menselijke pijnstillers kunnen bij honden bijwerkingen hebben en zelfs dodelijk zijn. Daarom moet je heel voorzichtig zijn met de dosering en moet je de juiste geneesmiddelen kiezen.

Je moet je hond goed in de gaten houden voor eventuele reacties. Als er veranderingen optreden, moet je naar de dierenarts voor een aanvullende beoordeling.

Hoe weet ik dat mijn hond pijn heeft?

Vaak merken eigenaren van honden niet dat hun huisdier pijnstilling voor honden nodig heeft. Het kan gemakkelijker te zien zijn dat de hond lijdt als hij ziek of gewond is. Je moet ook het gedrag van je hond controleren om te zien of hij agressiever of asocialer is geworden. Als ze niet enthousiast lijken om je te zien, kan het zijn dat ze pijn hebben.

Als je de verschillende soorten pijn van je hond begrijpt, kun je beter bepalen welke medicijnen het beste voor hem werken. Hier zijn enkele tekenen en symptomen van pijn die je hond kan vertonen.

  • Antisociaal of agressief gedrag
  • Verandering in de eet-, drink- en slaapgewoonten van de hond
  • Verhoogde vocalisatie zoals piepen, grommen en huilen
  • Zwaar hijgen of een veranderde ademhaling met een verhoogde hartslag
  • De honden zijn gevoelig voor aanraking
  • Ze worden chagrijnig en kunnen naar je snauwen
  • Ze kunnen te stil zijn, minder actief, of zich verstoppen
  • Ze lopen mank en zijn onwillig om te lopen
  • Je hondenvriend stopt met eten en wordt depressief
  • Beven of trillen

Een hond die pijn heeft, zal ook problemen hebben met zijn mobiliteit, wat zich uit in hinken of stijfheid. Meestal zijn mobiliteitsproblemen het gevolg van artritis en zere poten, maar ook van andere verwondingen zoals heup- of elleboogdysplasie.

Het komt erop neer dat als je hond zich vreemd gedraagt, je hem moet controleren op pijn. Breng ze naar de dierenarts om te voorkomen dat de problemen escaleren.

Soorten pijn bij honden

Spier- en skeletpijn

Dit soort pijn wordt meestal geassocieerd met een letsel aan een gewricht, spier of ligament als gevolg van overbelasting, slechte voeding of een andere medische aandoening waarvoor de hond wordt behandeld. Onthoud altijd dat gewrichtspijn zich vertaalt in spier- en skeletpijn.

Neuropathische pijn

Neuropathische pijn ontstaat wanneer er schade is aan de zenuwen in het lichaam van je hond. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals zenuwletsel, degeneratieve myelopathie, ruggenmerg problemen of een andere aandoening die het zenuwstelsel heeft aangetast.

Nociceptieve pijn (Weefselpijn)

Pijn als gevolg van nociceptieve problemen wordt meestal veroorzaakt door zenuwreacties op een prikkel in het lichaam van de hond. Net als bij mensen hebben verschillende delen van het hondenlichaam verschillende soorten receptoren die pijnsignalen naar de hersenen van de hond kunnen zenden. Nociceptieve pijn is het ongemak dat de hond ondervindt wanneer iets hem op een bepaalde plaats pijn doet, maar hij niet kan identificeren waar het precies pijn doet.

Kan ik mijn hond menselijke pijnstillers geven?

Je mag je hond nooit een menselijke pijnstiller geven en moet er in het algemeen voor zorgen dat deze medicijnen niet binnen het bereik van je hond liggen. Medicijnen voor mensen, zoals ontstekingsremmers, kunnen bij je hond schadelijke of zelfs fatale reacties veroorzaken.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Kan ik mijn hond ibuprofen geven?

Nee. Eén ibuprofen tablet van 200 mg is al genoeg om bij je huisdier bijwerkingen te veroorzaken, en dit kan leiden tot schade aan de nieren en de maag. Enkele symptomen die optreden wanneer je hond deze pijnstiller inneemt, zijn zwakte, lusteloosheid en gebrek aan eetlust.

Kan ik mijn hond paracetamol geven?

Vermijd dat. Bij paracetamol zou je hond een tablet van 500 mg moeten innemen om bijwerkingen te vertonen. In zeldzame gevallen kunnen dierenartsen paracetamol voorschrijven aan honden, maar deze geneesmiddelen voor mensen moeten zorgvuldig en volgens het advies van de dierenarts worden toegediend.

Wanneer je je huisdier paracetamol geeft, moet je ervoor zorgen dat het wordt toegevoegd aan de voeding van je hond. Stop met het geven van het medicijn als de hond begint te braken. Ervaren hondeneigenaren kunnen hun hond paracetamol geven zonder advies van een dierenarts, maar dit mag nooit langer dan vijf dagen worden gedaan.

Kan ik mijn hond aspirine geven?

Aspirine kan door honden beter worden verdragen, maar mag ook alleen worden toegediend op advies van een dierenarts. Opmerkelijk is dat de meeste jonge honden geen aspirine kunnen verdragen, omdat zij nog niet over de nodige enzymen beschikken om de pijnstillende medicatie te verwerken.

Wanneer dierenartsen aspirine voorschrijven aan honden, zullen zij adviseren het medicijn gedurende een beperkte tijd te gebruiken. In de meeste gevallen zal de dosering variëren van 10 tot 40 mg per kg, en dit kan worden gewijzigd afhankelijk van de gezondheidstoestand van de hond. Zelfs nadat de dierenarts de dosering heeft vastgesteld, moet je nog uitzoeken welk type aspirine je aan je huisdier moet geven. Geef je huisdier bijvoorbeeld geen pijnstillende medicijnen met een coating van enteric, omdat dit niet door de hond wordt verteerd. Het gevolg is dat de hele tablet gewoon door de hond heen gaat.

Wat zijn de risico’s van het geven van menselijke pijnstillers aan honden?

Een van de belangrijkste risico’s van pijnstillende medicijnen voor mensen is dat ze de productie van prostaglandinen kunnen belemmeren, een stof die de organen van je hond beschermt. Zonder deze stof zal de bloedstroom naar de nieren van je hond worden belemmerd, en kan het bloed gaan stollen. Ook de binnenbekleding van de maag zal zonder prostaglandinen onbeschermd blijven. Dit kan leiden tot darmproblemen en bloedingsstoornissen. Je hond kan ook symptomen vertonen zoals braken, diarree en gebrek aan eetlust. Ook de nieren en de lever van je hond kunnen het laten afweten.

Als je hond pijnstillende medicijnen lijkt te hebben ingenomen, moet je onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts, en ervoor zorgen dat je alle nodige gegevens over je huisdier doorgeeft. Als je weet hoeveel medicijnen je hond heeft ingenomen, en ook welk type, moet je deze informatie aan je dierenarts geven, omdat die kan bepalen hoe ernstig de situatie is. Ook moet de dierenarts misschien het gewicht van je hond weten.

Bij de behandeling van vergiftiging zal de dierenarts waarschijnlijk beginnen met het opwekken van braken. Idealiter gebeurt dit binnen twee uur na inname van de medicijnen. Het kan ook nodig zijn de hond aan het infuus te leggen, vooral als hij grote hoeveelheden menselijke medicijnen heeft ingenomen. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan de dierenarts ook antidota of leverbeschermende medicijnen toedienen.

Wat kan ik mijn hond eigenlijk geven tegen de pijn?

Het antwoord hangt af van het soort pijn dat je hond ervaart. Als er geen specifieke aandoening is vastgesteld die de pijn veroorzaakt en hij alleen af en toe pijn heeft, kan je overwegen om zijn dieet aan te vullen met enkele honden supplementen die hennepolie of andere voedzame ingrediënten bevatten. Deze kunnen helpen hun algehele gezondheid te verbeteren.

In alle andere gevallen, luister gewoon naar je dierenarts. Hij zal de juiste behandeling voorschrijven. Wanneer je met je dierenarts praat, moet je hem laten weten of de hond al dan niet drachtig is. Vermeld ook eventuele andere medicijnen die de hond gebruikt.

Acupunctuur

Dit is een van de nieuwste behandelingen die effectief zijn bij de meeste hondeneigenaren. Het is een van de weinige holistische en natuurlijke remedies om pijn bij honden te beheersen. Deze alternatieve behandeling kan pijn en ontsteking als gevolg van verwondingen wegnemen. Het maakt gebruik van scherpe naalden die in de huid van de hond worden gestoken op specifieke punten die van invloed zijn op de algehele gezondheid en het welzijn van de hond.

Wanneer je je hond met deze methode behandelt, is het belangrijk om een dierenarts te zoeken die ervaring heeft op dit gebied om de pijnbestrijding van je hond op het juiste pad naar herstel te krijgen.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment