Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

In het kort:

Roos bij honden is net zo vervelend als roos bij mensen. Sommige oorzaken kunnen verschillen, maar met een goede verzorging en extra bezoekjes aan de dierenarts kom je een heel eind als je wilt voorkomen dat de huid van je hond gaat schilferen. Regelmatige verzorgingsbaden en vetzuursupplementen in de voeding zijn allemaal tips die de gezondheid van de huid enorm verbeteren en roos op afstand houden.

Laten we het over roos bij honden hebben

Als je een ongebruikelijke droge, witte schilferige huid op de huid van je viervoeter hebt opgemerkt en deze aandoening houdt al een tijdje aan, dan kan het zijn dat je hond daadwerkelijk roos heeft.

Als de schilferige huid niet hardnekkig is, is er niets aan de hand. Als je echter witte schilfers ziet in het mandje van je hond of in huis, dan is het misschien tijd om naar de dierenarts te gaan.

Laten we het over roos bij honden hebben

Alleen al het feit dat hondenroos niet iets is waar veel mensen zich van bewust zijn, maakt het probleem nog moeilijker te behandelen. Roos bij huisdieren lijkt op de roos die mensen krijgen. Het enige belangrijke verschil is de oorzaak.

Roos bestaat per definitie uit dode huidcellen. Wanneer deze cellen te lang op de vacht en huid van een hond blijven zitten, wordt deze geïrriteerd. Het opsporen van deze roos is afhankelijk van de kleur van de huid en vacht van je hond, waardoor het voor sommige baasjes een beetje lastig is.

Een ander lastig aspect is waar je de roos van je hond opmerkt. Ontdek je de roos op één plek of over de hele huid en vacht? Als het maar op één plek is, dan kan het gewoon een tijdelijke huidirritatie zijn. Zodra je vaststelt dat het zeker hondenroos is, neem dan snel contact op met je dierenarts voor advies.

Wat veroorzaakt roos bij honden?

Aangezien afstervende cellen altijd worden vervangen door nieuwe, gezonde cellen, hebben honden een manier gevonden om zich te ontdoen van deze schilferige huid door verzorging. Hardnekkige roos wijst meestal op een onderliggend probleem dat kan variëren van:

 • Huidinfecties
 • Gebrek aan verzorging van de vacht
 • Een huidziekte

Dus wat zijn enkele van de chronische oorzaken van hondenroos? 

Enkele hiervan zijn:

Genetische aandoeningen

Genetische aandoeningen worden als ongelukkig beschouwd voor de wezens die ze treffen, en dat is bij honden niet anders.

Seborroe

Seborroe is een medische aandoening die optreedt wanneer baby-huidcellen voortijdig naar het huidoppervlak van de hond worden geduwd. Omdat de cellen nog niet volledig ontwikkeld zijn, is de lijmachtige substantie die ze op hun plaats moet houden, zwak. Hierdoor gaan deze jonge huidcellen gemakkelijk schilferen en ontstaat roos.

Bij honden kan deze aandoening ook gepaard gaan met een vettige vacht omdat de klieren proberen te compenseren voor de schilfering van de huidcellen. De oorzaak van Seborroe is tot op heden onbekend, maar het feit dat het een bepaald ras treft, wijst op genetica.

De hondenrassen die het meest door Seborroe worden getroffen zijn:

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • West Highland White Terrier
 • Amerikaanse Cocker Spaniël
 • Doberman Pinscher
 • Engelse Springer Spaniël

Vachtmijten/Schilfermijten

Cheyletiella mijten ook wel genoemd: Vachtmijten of schilfermijten. Dit is anders dan gewone roos. Deze uitwendige parasieten zijn groot genoeg om met het oog te zien en zien eruit als witte huidschilfers. De mijten nestelen zich op de huid van de hond, voeden zich met de huid en leggen er zelfs eitjes op. Het resultaat is dat de hond jeuk heeft en zich over het algemeen niet lekker voelt.

Dieet problemen

De huid van een hond heeft specifieke voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Aangezien de meeste van deze voedingsstoffen uit de voeding worden gehaald, kan een verkeerde voeding de oorzaak van roos zijn als de hond niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

De voeding van een hond moet rijk zijn aan omega 6- en omega 3-vetzuren die een essentiële rol spelen in de gezondheid van vacht en huid en het voorkomen van roos of droge huidplekken. Het dieet moet echter worden aangepast op advies van de dierenarts, omdat de kans bestaat dat je de huid meer schade toebrengt dan beperkt.

Een huidinfectie bij de hond

Bacteriën en schimmels zijn de belangrijkste oorzaken van huidinfecties. Deze infecties verminderen de beschermende maatregelen van de huid, waardoor deze vatbaar wordt voor andere gevaren, zoals roos. Het maakt niet uit of de vacht infectie of de roos eerst kwam, de juiste behandelingen zijn nodig om de huid van je hond terug in een gezonde toestand te brengen.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Naast genetische aandoeningen spelen ook hormonen een grote rol bij de gezondheid van de huid. Hypothyreoïdie, wanneer de schildklieren minder actief zijn, veroorzaakt een aanzienlijke verandering in de gezondheid van de huid.

Andere veel voorkomende boosdoeners zijn een auto-immuunziekte die pemphigus (blarenziekte) wordt genoemd en een aandoening die de ziekte van Cushing wordt genoemd, waardoor de huid kan gaan schilferen. Deze leiden ook tot een verzwakking van het immuunsysteem, waardoor de hond vatbaar wordt voor nieuwe infecties.

Hoe kom je van hondenroos af?

Nu we hebben gekeken naar de oorzaken van roos, laten we eens kijken naar manieren om er vanaf te komen. De meeste van deze zullen directe remedies zijn tegen de oorzaken, wat het opsporen veel gemakkelijker maakt. Afhankelijk van de ernst van de roos, kan de behandeling direct thuis worden gedaan of door een dierenarts te bezoeken.

Hier zijn een paar huismiddeltjes:

Verzorging

Consistente verzorging is de meest zekere manier om de huid van je hond gezond te houden en roos tegen te gaan. Een manier om dit te doen is door je hond te borstelen. Dit zorgt ervoor dat overtollige huidvetten door de vacht worden verspreid en dat dode huidcellen en haren worden verwijderd. Voor algemeen onderhoud wordt eenmaal per week borstelen aangeraden. Bij een uitbraak van roos is het raadzaam om je hond dagelijks te borstelen.

Vernevelen is ook een goede methode, vooral voor langharige honden. Dit kan worden gedaan met water of een speciale conditioneringsspray voor honden. Een snelle controle door de dierenarts is aan te bevelen om er zeker van te zijn dat je de juiste verzorging procedures en apparatuur voor je hond gebruikt.

Supplementen

Voedingssupplementen die door de dierenarts worden aanbevolen, kunnen de remedie zijn waarnaar je op zoek bent. Vetzuursupplementen zoals omega-3 en omega-6 kunnen de gezondheid van je hond aanzienlijk bevorderen. Je moet weten dat deze supplementen niet zo goed gereguleerd zijn als gewone medicatie, dus overleg eerst met je dierenarts voordat je actie onderneemt.

Hoe vaak moet ik mijn hond met roos in bad doen?

Baden wordt meestal aanbevolen bij seborroe en bacteriële of schimmelinfecties. Een diagnose van de oorzaak van roos is van cruciaal belang om te bepalen welke specifieke producten voor het bad moeten worden gebruikt. Een goede dierenarts zal speciaal hiervoor een medicinale roos shampoo voorschrijven. Een keer per week een bad geven als de roos aanhoudt, zou voldoende moeten zijn.

Eén ding moet echter worden opgemerkt: de instructies voor het baden van de hond. Regelmatig baden kan de huid namelijk uitdrogen en de huid ontdoen van essentiële oliën, waardoor de huidige symptomen verergeren. Vergeet niet om na het baden je hond altijd goed af te spoelen.

Wanneer moet je contact opnemen met je dierenarts?

Voor milde roos, raden we je deze huismiddeltjes aan. Je zou echter dringend een dierenarts moeten bezoeken als deze symptomen aanhouden:

 • Ruikende huid
 • Rode, geïrriteerde huid
 • Haaruitval
 • Ongemak en andere tekenen van ziekte
 • Jeuk
 • Enorme hoeveelheden roos 

De diagnose zal sterk afhangen van de precieze symptomen van je hond. Bij een lichamelijk onderzoek kan een huidschraapsel worden genomen om te kijken of er bacteriën of parasieten aanwezig zijn die bacteriële en schimmelinfecties en roos veroorzaken.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment