Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

Contrary to popular options, cats are not loners. A cat can form strong bonds with other animals or humans. Most pet owners are familiar with dog separation anxiety. But cat separation anxiety is also possible when separated from the people or animals they are deeply attached to. The separation anxiety can either be mild or severe. The cat’s behavior will change; if you are keen, you will notice the early separation anxiety signs and find ways to help the cat.

10 tekenen van verlatingsangst bij katten

Katten die lijden aan verlatingsangst zullen een aantal symptomen vertonen. De eerste aanwijzingen zijn subtiel en worden meestal verkeerd geïnterpreteerd of gemist. Elke kat heeft een unieke persoonlijkheid; verlatingsangst bij katten zal van huisdier tot huisdier verschillen. Je zult agressief, bezitterig en aanhankelijk gedrag beginnen op te merken wanneer de persoon aan wie de kat heel erg gehecht is, zich klaarmaakt om het huis te verlaten.

Daarnaast zijn hier tien duidelijke tekenen die aangeven dat jouw kat worstelt met verlatingsangst.

  1. Poepen of urineren buiten de kattenbak: De meeste katten zullen buiten hun kattenbak plassen of poepen wanneer ze zich eenzaam voelen of afgezonderd van hun favoriete persoon. Uit een onderzoek bleek dat meer dan de helft van de katten uit verlatingsangst op het bed van de ouders plaste.
  2. Overmatig likken:  jouw kat besteedt abnormaal veel tijd aan het verzorgen van zichzelf; er is een probleem. De kat wordt geobsedeerd door het likken van zichzelf. Je moet waarschijnlijk contact opnemen met een dierenarts als je een gedragsverandering opmerkt. Het likken begint als vervangingsgedrag, maar het zal zich sterker ontwikkelen als het niet wordt gecontroleerd.
  3. Destructief gedrag: De kat zal beginnen destructief te zijn voor jouw en jullie omgeving wanneer je niet thuis bent. Zelfs als je jouw kat getraind hebt, zal hij beginnen te krabben aan raamkozijnen en deuren of dingen omver gooien als hij alleen is. Het destructieve gedrag komt vaker voor bij katers.
  4. Overmatig vocaliseren: je zult luid en aanhoudend miauwen, huilen, of kreunen opmerken. Dit gebeurt meestal direct na het vertrek van de eigenaar. Ga er echter niet zomaar vanuit dat het overmatig miauwen verlatingsangst is. Zorg er eerst voor dat alle andere medische problemen zijn uitgesloten.
  5. Braken: overgrooming zorgt ervoor dat jouw kat meer haarballen braakt dan normaal. Het is ook mogelijk dat het huisdier voedsel overgeeft terwijl je weg bent.
  6. Over-attachment: jouw huisdier is te gehecht aan de eigenaar of verzorger. Het volgt hen van kamer naar kamer en wil altijd constant contact als ze dichtbij zijn. Dit zal zo doorgaan totdat je een manier vindt om de verlatingsangst te beheersen.
  7. Slechte eetlust: Dit kan wijzen op andere gezondheidsproblemen, maar het is ook één van de symptomen van verlatingsangst bij katten. Hij zal te snel gaan eten of helemaal afblijven van voedsel. Zonder voldoende te eten, kan jouw kat gezondheidsproblemen krijgen.
  8. Teveel opwinding bij thuiskomst: jouw kat zal een gebruikelijke hoeveelheid opwinding tonen telkens wanneer je thuiskomt. Maar als jouw huisdier je overdreven uitbundig begroet, moet je alert zijn.
  9. Ontsnappingspogingen: je zult merken dat de binnenkat probeert te ontsnappen telkens wanneer je het huis verlaat. Als hij altijd al probeert weg te komen, zullen de ontsnappingspogingen enorm toenemen.
  10. Agressiviteit tegenover andere mensen: De agressie gebeurt wanneer iemand anders hen probeert te aaien of aan te raken. Als het over het algemeen een vriendelijke kat is, zal dit een belangrijke waarschuwing kunnen zijn.

Wat te doen als jouw kat last heeft van verlatingsangst

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om verlatingsangst bij katten te verlichten. Het hangt allemaal af van de kleine dingen die je in huis doet. Hier zijn een paar tips.

Maak geen grote ophef over vertrekken en aankomen

Wees heel rustig als je terugkomt of het huis verlaat. Als jouw kat verlatingsangst heeft, zal hij angstiger worden als hij bepaalde voorwerpen of handelingen ziet die erop wijzen dat je weggaat. Pak je sleutels discreet en wees subtiel met je vertrekroutine. Als je terugkomt, probeer dan het aandachtvragende gedrag te negeren.

In plaats van ze op te rapen als ze je uitbundig begroeten, wacht je tot ze naar beneden komen. Gedragsaanpassing zal je op de lange termijn helpen.

Verrijkende activiteiten aanbieden

Zoek manieren om het leven van jouw kat en de omgeving te verrijken wanneer je weggaat. Je kunt overwegen om voldoende speeltjes of traktaties in huis achter te laten, zodat het huisdier op avontuur kan gaan. Organiseer het huis op een manier die hen minder eenzaam zal maken. Je kunt een kattenboom voor ze neerzetten om naar buiten te kijken en enkele vogelvoederplaatsen buiten. De vogels zullen soms urenlang hun aandacht trekken, hoewel ze daardoor misschien wel naar buiten willen. Je kunt ook de TV aan laten staan of wat zachte muziek.

Zorg voor een consistente routine

Een consistente routine is zeer cruciaal voor een huisdier met angststoornissen. Als het kan, vertrek en kom terug rond dezelfde tijd elke dag. Dit zal echter moeilijk kunnen zijn, vooral als je werk onvoorspelbaar is. Als je thuis bent, plan dan speeltijd en zorg voor veel knuffels.

Blootstelling aan anderen

Als je kat alleen gewend is om bij jou in de buurt te zijn, zal het een uitdaging zijn om verlatingsangst te voorkomen. Wanneer je vrienden langskomen, moet je hen toestaan de kat te voeren of even te spelen. Het kan even duren voordat het huisdier bijdraait, maar het is het waard. Een kat die gewend is aan meerdere mensen is minder angstig in het algemeen. Het is ook waarschijnlijker dat hij andere verzorgers accepteert.

Probeer natuurlijke kalmerende supplementen

Een natuurlijke verlichting van angst beinhouden kalmerende drankjes of oliën. Overleg met je dierenarts voordat je deze aan je kat toedient.

Conclusie

Wanneer je deze verlatingsangst symptomen opmerkt, moet je eerst een dierenarts bezoeken om een medische aandoening uit te sluiten. Als je zeker weet dat je huisdier aan verlatingsangst lijdt, kun je manieren vinden om het te voorkomen. Wees meer attent op de omgeving waarin je jouw huisdier achterlaat. Maak het zo speels en minder eenzaam mogelijk. Anti-angst medicijnen zouden het laatste redmiddel moeten zijn, omdat gedragsverandering meestal werkt.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment