Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

In het kort:

Een stinkende adem bij honden kan een teken zijn van een tandaandoening, ontstoken tandvlees of een andere aandoening, zoals parodontitis.

Een vieze adem voorkomen is makkelijker dan er vanaf komen. Dit kun je doen door het gebit van je hond twee keer per week te poetsen en ze te verwennen met kauwsnacks en geschikte speeltjes.

Een slechte adem kan een teken zijn van een andere medische aandoening, zoals een nierziekte, dus zorg ervoor dat je regelmatig met je trouwe viervoeter naar de dierenarts gaat.

Laten we het eens hebben over stinkende adem bij honden

Heb je gemerkt dat de adem van jouw hond stinkt? Nou, je bent niet de enige. Hoewel je misschien geprobeerd hebt om een goede gebitsverzorging voor het huisdier te handhaven, zijn er momenten dat de vreselijk stinkende adem niet weggaat. Deze onaangename geur kan van invloed zijn op de relatie en de band tussen jou en jouw trouwe viervoeter, want niemand wil een slecht ruikende of stinkende hondenadem van dichtbij meemaken. Naast dat het vies en oncomfortabel is, kunnen gebitsproblemen bij honden ook een teken zijn van een slechte tand ziekte of ziekte zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen.

Voordat je je hond ademverfrissers geeft voor de onaangename geur, speciaal ontwikkeld voor honden, moet je eerst het echte probleem onderzoeken en identificeren. Het helpt je de vreselijke aandoening vanaf de wortel te behandelen in plaats van vanaf de oppervlakte. Laten we eens kijken naar de oorzaken van de stinkende bek van je hond en hoe je het kunt voorkomen en onder handen nemen.

Mogelijke oorzaken van een stinkende adem bij honden

Parodontale aandoening

A common cause of bad breath is periodontal disease. What is periodontal Een veel voorkomende oorzaak van een slechte adem bij honden is een parodontale aandoening. Maar wat is een parodontale aandoening precies? Dit is de benaming van ontstoken tandvlees. Deze tandvleesaandoening wordt veroorzaakt door een infectie van de weefsels die de tanden op hun plaats houden. Het ontstaat doordat tandplak en tandsteen zich hechten aan het tandvlees van de hond. Deze nare ziekte treft zowel oudere honden als jonge honden. Het onaangename gebitsprobleem van een stinkende adem wordt duidelijk tegen de tijd dat de hond een jaar of drie is. Als het probleem lange tijd onbehandeld blijft, kan de slechte adem van de hond escaleren en ook de lever, nieren en het hart van de hond aantasten.

Wisselen van tanden

Hoewel puppy’s speels zijn en de beste adem hebben, kan hun adem vies en slecht worden als ze nieuwe tandjes krijgen. Dit komt omdat de meeste van hen met speelgoed spelen en dat kan hun tandvlees beschadigen. Puppy’s die nieuwe tandjes krijgen, hebben de neiging bacteriën langs hun tandvlees te produceren. Als het tandvlees bloedt, kunnen ze een slechte bacterie uitlokken, die op zijn beurt zorgt voor een stinkende adem.

Diabetes

Een hond met suikerziekte heeft een bepaalde stinkende adem. Het ruikt naar aceton; een bestanddeel dat meestal wordt gebruikt om nagellak te verwijderen. Net als mensen hebben honden met diabetes een hoog gehalte aan ketonen in hun bloed, waardoor het zuurder wordt. De ketonen geven een onaangename, muffe fruitige of verkoolde geur af. Als je merkt dat jouw hond een aceton-achtige honden adem heeft en geen suikerziekte heeft, moet je naar de dierenarts om dit te laten beoordelen. Andere diabetische symptomen voor je hond zijn te veel water drinken, te vaak plassen, plotseling gewichtsverlies, evenals een verhoogde eetlust.

Leveraandoening

Een stinkende adem kan ook een indicatie zijn van een leveraandoening. Als je merkt dat je hond uit zijn bek stinkt en een doordringende, sterke slechte adem heeft in combinatie met braken, gebrek aan eetlust en vergeling van het tandvlees, kan dat betekenen dat hij lijdt aan een leveraandoening. De geur is een beetje anders dan bij een ernstige parodontale aandoening, want in dit geval ruikt het naar een dood dier of muf. De ziekte is vreselijk en levensbedreigend en moet snel worden verholpen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Nieraandoening

Ruikt de adem van je hond naar ammoniak of sterke urine? Dan kan het zijn dat hij lijdt aan een nierziekte. Terwijl de slechte uremische geur wordt veroorzaakt door gifstoffen in het lichaam van de hond, wijst een sterke ammoniakgeur erop dat de nieren het laten afweten. Het gaat gepaard met veranderingen in gewicht, eetlust, drinken, of veelvuldig urineren (of minder). In extremiteiten kun je merken dat je hond depressief wordt als deze vreselijke ziekte toeslaat.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Gastro-intestinale problemen

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan dit ook een oorzaak zijn van slechte adem bij je hond. Het kan veroorzaakt worden door een infectie met bacteriën, medicijnen of nieuw voedsel. Elke inname die de mondgezondheid aantast, kan ook de algemene gezondheid van de hond aantasten en een vreselijke ziekte veroorzaken. Daarom moet je naar de dierenarts gaan zodra je slechte of ongewone symptomen opmerkt, zoals pijn, braken of diarree.

Hoe voorkom je een slechte adem bij je hond

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een ernstige ziekte voorkomen is de beste manier om gezondheidsproblemen bij huisdieren op te lossen. Zodra je jouw puppy of hond krijgt, moet je beginnen met de gewone of dagelijkse procedures om hem te beschermen tegen het krijgen van deze mond-en tandproblemen. Hier lees je hoe je een slechte adem bij honden kunt voorkomen, en hoe je hun gebit, tanden en mond gezondheid kunt verbeteren en beschermen.

Poets de tanden van je hond minstens twee keer per week

Dit is de eenvoudigste maar de beste remedie om de stinkende adem en bacteriën van de hond te bestrijden en zijn mondgezondheid te verbeteren. Poets de tanden van de hond grondig om te voorkomen dat zich slechte tandplak en tandsteen op het tandvlees/tanden vormt. Maak er een gewoonte van om je hond te laten genieten van gezond tandvlees en een fris ruikende adem.

Geschikte kauwspeeltjes

Koop kauwspeeltjes als de hond tanden aan het wisselen is: Wanneer de hond tandjes krijgt, ondergaat hij verschillende problemen, en het tandvlees voelt jeukerig aan. Om te voorkomen dat hij zich in deze periode bezeert, moet je (rubber) kauwspeelgoed aanschaffen. Naast het versterken van de tanden, zal het speelgoed helpen bij het verwijderen van slechte tandplak en tandsteen uit de mond van de hond. Het is een goede bescherming voor de mondgezondheid van de hond.

Kauwbare snacks of stix


Gebruik Dental Stix om de gezondheid van het gebit te verbeteren en de vieze adem van de hond te helpen verbeteren. Stix kunnen helpen bij het verwijderen van tandplak en bacteriën op de tanden. Ze zijn ook geweldig voor angstige honden die graag kauwen. NatuPet’s CBD Stix bevorderen gezonde tanden en tandvlees door de kauwactiviteit en speekselvorming die nodig is om ze te eten.

Houd voer- en drinkbak schoon

Zorg ervoor dat de voer- en drinkbakjes schoon zijn: Hoe vaak maak je de voer- en drinkbakjes van de hond schoon? De voerbakjes van de hond kunnen veel slechte bacteriën en ziektekiemen bevatten en dit kan het gebit van de hond aantasten. Uiteindelijk brengt dit een zeer vieze geur met zich mee. Om deze ziektekiemen te voorkomen, moet je de schalen op zijn minst na elke maaltijd schoonmaken. Als het niet na elke maaltijd kan, doe het dan één keer per dag. Zorg altijd dat er geen achtergebleven voedselresten in zitten.

Een gezonde voeding voor gezonde tanden en gezond tandvlees

Gebruik kokosolie om het darmstelsel op te schonen: Kokosolie is geweldig voor het schoonmaken van de maag en darmen van jouw trouwe viervoeter. Als er iets in de maag van de hond zit dat een nare adem veroorzaakt, zal dat binnen een paar dagen verdwijnen. Neem contact op met je dierenarts om te weten wat de juiste goede dosering is om aan je hond toe te dienen.

Introduceer fruit en groenten voor de honden: Hoewel honden carnivoren zijn, zou je groenten en fruit zoals wortelen en aardbeien toch kunnen introduceren om het darmstelsel te helpen reinigen. Ze zijn ook geweldig voor het verwijderen van slechte tandplak van de tanden van de hond en het elimineren van de vieze adem van de hond. Net als bij kokosnoot moet je met de dierenarts overleggen en de juiste portiegrootte voor de hond weten. Dit kan afhangen van de leeftijd, beweging, ziekte en de ernst van de slechte adem.

Appelciderazijn kan ook helpen bij de mondhygiëne van de hond. Het helpt om het pH-niveau in het bloed van je hond licht zuur te houden, wat helpt om ongedierte op afstand te houden. Deze azijn helpt ook bij de genezing van de mond van je hond. Het is aangetoond dat de hogere zuurgraad van appelciderazijn tandplak en bacteriën op de tanden afbreekt, waardoor de mond van je hond gezond blijft.

Hoe kom ik van de slechte adem van mijn hond af?

Je kunt de preventietips gebruiken om van de slechte adem van je huisdier af te komen. Toch is de beste manier om een slechte adem, ziekte of onaangename geurtjes te behandelen, het meenemen van je huisdier naar de dierenarts. Bij de dierenarts zal de hond een aantal tests en beoordelingen ondergaan om de werkelijke oorzaak van de slechte conditie vast te stellen. De dierenarts zal helpen bij het ontwikkelen van een dieet voor de hond en de juiste goede voeding en medicatie toedienen, afhankelijk van de aandoening. Wij zijn tegen zelfdiagnose van de hond, omdat dit ertoe kan leiden dat het dier de verkeerde medicatie krijgt. Als dit gebeurt, loop je het risico dat het slechte gebit escaleert. Zoek een goede dierenarts en neem je huisdier mee voor een gebitsbehandeling (tandplak en tandsteen verwijderen) en elimineer de slechte adem van de hond op een natuurlijke manier.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment