Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

In het kort:

Hoewel er verschillende redenen zijn waarom je hond trilt, is het van vitaal belang om goed te letten op de symptomen en het gedrag van je hondenvriend.

Als het trillen gepaard gaat met braken, diarree en hoge koorts, kan er sprake zijn van een virale ziekte die dringend aandacht vereist. Neem contact op met je dierenarts en geef je hond niet op eigen houtje medicijnen.

Er kunnen echter ook andere problemen zijn waarom je hond trilt, zoals gedragsproblemen.

Waarom trilt mijn hond? – Veel voorkomende oorzaken en behandeling

Je hebt je hond waarschijnlijk al ontelbare keren speels zien rillen, vooral na een bad of tijdens een wandeling in de regen. Onvrijwillig rillen bij honden kan echter een teken zijn van iets dat ernstiger is.

Er is geen definitief antwoord op de vraag waarom honden trillen. Het varieert echter tussen ernstige problemen en eerder onschuldige redenen. Desondanks zijn hier enkele veel voorkomende redenen voor trillen bij honden.

Trillen als gevolg van ziekte of fysiek ongemak

Je hond heeft pijn

Soms als honden rug-, buik- of nekpijn hebben, kunnen ze beginnen te beven. Trillen als gevolg van pijn komt vaak voor als een hond onderliggende gewrichtsproblemen heeft, vooral artritis, omdat de getroffen ledematen dan kunnen gaan trillen.

Observeer het trillen, en als het erop lijkt dat het hem op een bepaalde manier schaadt, of meer pijn veroorzaakt, onderneem dan actie. Pijn bij honden wordt duidelijk door symptomen zoals agitatie, mank lopen, of gevoelig worden voor aanraking. Wanneer je dergelijke tekenen waarneemt, vooral wanneer je probeert te spelen, is het tijd om een dierenarts te bezoeken.

Virale infectie

Hoewel het ongebruikelijk is dat honden een virale infectie oplopen, is het niet onmogelijk. Je hond kan een virale ziekte of een neurologische aandoening krijgen die trillingen kan veroorzaken. Als je hond trilt als gevolg van een virale infectie of een neurologische aandoening, kun je symptomen opmerken als oncontroleerbaar trillen gedurende een lange tijd.

Als de trillingen aanhouden en excessief worden, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Als je je hond snel laat onderzoeken, kun je verdere symptomen en andere klachten voorkomen en de ziekte snel genezen.

Vergiftiging

Een standaard antwoord op “Waarom trilt mijn hond” kan vergiftiging zijn. Gewone dingen in huis, zoals sigaretten en kauwgom, zijn misschien leuk voor jezelf, maar schadelijk voor je trouwe viervoeter. Als je hond een giftige stof binnenkrijgt, kan dat leiden tot trillen.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Sommige giftige stoffen kunnen ook heftige symptomen veroorzaken, zoals spiertrillingen of stuiptrekkingen. Vermijd daarom ten koste van alles je hond bloot te stellen aan giftige stoffen zoals nicotine, chocolade en xylitol.

Er zijn verschillende duidelijke aanwijzingen van vergiftiging, zoals braken, diarree, kwijlen en toevallen. Als je merkt dat je huisdier eerder is blootgesteld aan giftige stoffen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Breng de hond naar een schone en veilige omgeving en zorg dat hij rustig is. Vermijd veel activiteit totdat een dierenarts de aandoening heeft onderzocht.

Gerelateerd artikel: Kunnen honden high worden van cannabis?

Jouw hond trilt misschien door de kou

Een veel voorkomende oorzaak van rillen bij honden is kou. Als we te maken hebben met (zeer) lage temperaturen, verwacht je net als de eigenaar dat je hond het wellicht ook koud heeft. Een veelvoorkomende oorzaak van rillen. Soms is rillen of bibberen gewoon een teken dat je hond het koud heeft.

Als het vriest, kun je proberen met je hond te spelen om hem actief te houden. Spelen is een vorm van lichaamsbeweging die helpt met warmte produceren; dit is de gemakkelijkste manier om het rillen te stoppen. Een hondentrui kan ook helpen om hem warm te houden.

Shaker dog syndroom/trillende hond syndroom

Het Shaker dog syndroom is ook bekend als trillende hond syndroom en kan de reden zijn waarom je hond trilt. Dit syndroom werd voor het eerst ontdekt bij kleine honden, voornamelijk witte pups. Echter, tegenwoordig kunnen honden van elk ras, grootte of kleur het krijgen. De exacte oorzaak van het syndroom is nog niet ontdekt.

De symptomen van het syndroom kunnen worden opgemerkt wanneer de hond tussen negen maanden en twee jaar oud is. Gelukkig kan het syndroom worden behandeld met corticosteroïden zoals prednison. De resultaten van de behandeling zijn binnen zeven dagen zichtbaar.

Lethargie/slaapzucht

Hierboven hebben we enkele van de redenen besproken die kunnen leiden tot rillen bij onze hondenvrienden. Echter, soms kan het rillen bij honden een gevolg zijn van lusteloosheid. Maar hoe weet je dat?

Je kunt de temperatuur van de hond meten, en als die normaal is, is er geen reden tot paniek. Stel dat hij een gedragsverandering vertoont, maar geen symptomen van een ernstig probleem zoals braken, duidelijke pijn, mank lopen, wit tandvlees, of een opgeblazen buik. Is er in dat geval geen reden tot paniek.

Als je merkt dat het trillen is begonnen na een wandeling, en de hond eet en gedraagt zich nog steeds normaal, kan het lethargie zijn. Honden worden ook lethargisch, vooral als ze hun spieren overbelasten. Dit kan het geval zijn na een bezoek aan het hondenpark. Als je je hond extra aandacht geeft of hem een dag of twee laat rusten en hij wordt niet helemaal de oude, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

Ouderdom

Oudere honden hebben de neiging om spiertrillingen in hun poten te ontwikkelen, wat resulteert in trillen. Ook wanneer je huisdier een bepaalde leeftijd bereikt, kun je verwachten dat hij begint te trillen. Dit betekent echter niet dat elke oude hond rilt vanwege de leeftijd. Trillen kan een teken zijn van ongemak of gewrichtspijn.

Raadpleeg je dierenarts en informeer of er therapieën, remedies of behandelingen zijn die je kunt gebruiken om het rillen van honden te stoppen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een oude hond fysiek niet zo sterk is als een jonge hond. Overweeg daarom veranderingen in het bewegingsritme van jouw hond, afhankelijk van zijn leeftijd.

Psychologische redenen

Angst/stress

Ook bij honden kunnen zich veel emoties ophopen, ze voelen zich gestrest en onrustig, wat de reden voor het trillen kan zijn. De meeste huisdieren worden onrustig bij het horen van onverwachte harde geluiden zoals een zware regenbui en onweer. Anderen worden onrustig bij het geluid van vuurwerk.

Het is belangrijk om precies uit te zoeken welke situaties of triggers verantwoordelijk zijn voor de stress en rusteloosheid bij je hond.

Bang zijn

Ja, ook honden worden bang. Het trillen kan worden veroorzaakt door angst, en soms kan het zo hevig zijn dat het tot een gedragsverandering leidt. Een van de redenen voor de angst van de hond kunnen de naweeën zijn van verwaarlozing of mishandeling. Een andere reden voor het trillen kan zijn dat hij zich zorgen maakt dat hij van zijn baasje wordt gescheiden.

Als angst de oorzaak van het trillen is, kan je bij je hond gaan zitten en hem zachtjes aaien. Je kunt proberen je hond te kalmeren door op een zachte toon tegen hem te praten, zodat hij zich minder angstig voelt.

Misselijkheid

Net als wij kan ook een dier ziek worden van verkeerd voedsel, te veel eten en reisziekte. Ernstiger gevallen, zoals een onderliggende nieraandoening of leverziekte, kunnen misselijkheid veroorzaken.

Rillen kan een aanwijzing zijn van misselijkheid. Andere symptomen die in verband worden gebracht met misselijkheid zijn tanden knarsen, braken, gapen, zich verstoppen en overmatig kwijlen. Een doeltreffende behandeling van misselijkheid hangt af van de oorzaak. Het is van essentieel belang te weten wat ze hebben binnengekregen en vervolgens contact op te nemen met de dierenarts.

Gedragsmatige redenen

Aandacht zoeken

Als je elke keer dat je hond trilt hem probeert te troosten, kan je je hond aanleren dat rillen een goede manier is om je aandacht te krijgen. Om sympathie te krijgen, gaan sommige honden zelfs rillen om eten te krijgen.

Wat je kunt doen: Hoewel dit gedrag niet per se slecht is, adviseert Millan het niet aan te moedigen. Over het algemeen is het beter om deze duidelijke uiting van medeleven te negeren als er geen andere verklaring is voor het trillen van je hond.

Trillen door opwinding

Een hond is een gelukkig wezen, en soms gaat hun opwinding over de top en dat kan trillen en zelfs hyperactiviteit veroorzaken. Opwinding is typisch voor huisdieren, vooral nadat je thuiskomt van je werk. Als jouw hond trilt van opwinding, zal hem/haar aaien het trillen verminderen omdat het een kalmerend effect heeft.

Je kunt je hond ook trainen om te gaan zitten en rustig te zijn, en hem belonen met een begroeting. Dit is echter niets om je zorgen over te maken; de meeste honden groeien hier na verloop van tijd overheen, dus bel nog niet meteen de dierenarts.

Het verschil tussen trillen en toevallen

Er is een groot verschil tussen trillen en toevallen. De meeste redenen voor trillen bij honden zijn over het algemeen onschuldig, maar het is toch sterk aan te raden een dierenarts te raadplegen als je wantrouwig begint te worden. Zij kunnen je helpen en ook uitzoeken of er iets mis is.

Tijdens een toeval kunnen honden zich niet bewegen, omdat de spieren vastlopen. Ze verliezen ook het vermogen om hun omgeving te kennen. Als je niet zeker weet of je hond een toeval heeft, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan zodat hij behandeld kan worden voor een toeval-stoornis.

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment