Tony Reeves

OP FEITEN GECONTROLEERD DOOR

Piet Hellemans, DVM
Dierenarts & Veterinair consultant

Wat deze post je zal leren:

Ongeacht wat de oorzaak is van de pijn bij jouw kat, stel niet alleen zelf een diagnose. Geef jouw kat ook geen pijnstillers die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. Overleg altijd met jouw dierenarts.

Als jij al weet waarom jouw kat pijn heeft, zijn er enkele huismiddeltjes die jij onder begeleiding van jouw dierenarts kunt proberen.

Katten en pijn

Er wordt gezegd dat katten negen levens hebben. Dus laten wij, als verantwoordelijke huisdier eigenaren, ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van hen pijnvrij zijn.

Of ze nu van een hoge boom springen of van een sofa met kussens, katten raken zelden gewond. Dit komt door hun zeer flexibele botten en gewrichtsbanden die hen een unieke reflex geven en hen beschermen tegen dodelijke ongelukken en verwondingen. 

Toch zijn katten gevoelig voor verschillende soorten pijn die hun gedrag veranderen. Soms kan pijn de hoofdoorzaak zijn van angst of agressie bij katten. 

Deze blogpost kan je helpen om meer te begrijpen over de oorzaken, tekenen van pijn, en mogelijke manieren om ze op tijd aan te pakken.

Op welke signalen moet je letten als je kat pijn heeft?

Katten zijn vermoedelijk de meest onafhankelijke huisdieren. En dat zou ook de reden kunnen zijn dat ze zich op een bepaalde manier gedragen om hun pijn te uiten.

Sommige pijnen kunnen chronisch zijn, maar lichamelijk traag reageren. Sommige kunnen milder zijn maar meer ongemak veroorzaken. Hoe dan ook, laten we enkele van de meest voorkomende symptomen bespreken die je kunt waarnemen wanneer je kat pijn heeft.

 • langdurig verstoppen op ongewone plaatsen in huis
 • terughoudendheid of juist veelvuldig proberen de kattenbak te gebruiken
 • nalatigheid in het zelf verzorgen
 • geen interesse tonen om geaaid worden, of afstandelijk blijven 
 • gebrek aan eetlust
 • gebrek aan interesse in hun favoriete spelletjes
 • overmatig drinken
 • plotseling gewichtsverlies of gewichtstoename
 • toename van stemgeluiden, miauwen, huilen
 • verandering in slaappatroon
 • toegenomen agressie als gevolg van pijn
 • ongewone haaruitval, ontwikkelen van een vlek op de huid

Pijn bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Een onderliggende indicatie van een ziekte of infectie, gebrek, insectenbeten, veroudering, bekneld raken tussen een raam of deur, of zelfs een overload aan stress leidt tot pijn of ongemak.

Enkele veel voorkomende ziekten die bij katten extreem ongemak en pijn veroorzaken zijn: 

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Zeg hallo tegen NatuPet

Producten die speciaal zijn ontworpen zodat ook katten en honden baat kunnen hebben bij CBD. Want je goed voelen is niet alleen voor mensen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • urineweginfectie
 • nieraandoening
 • blaasstenen
 • katachtige bronchitis
 • ademhalingsproblemen
 • artritis
 • verminderde opname van voedingsstoffen
 • diabetes
 • hyperthyreoïdie (te snelle of langzaam werkende schildklier)

Bovendien weet jij het beste hoe jouw katten zich normaal gedragen. Wat maakt hen blij? Waarom verstoppen ze zich? Welke traktatie of welk spelletje kan hun stemming veranderen? Let dus op hun gedrag en let op kleine veranderingen die je opmerkt.

Waarom mag ik mijn kat geen menselijke pijnstillers geven?

Menselijke pijnstillers kunnen giftig en dodelijk zijn voor kleine dieren. De werkzaamheid van deze geneesmiddelen die door mensen worden gebruikt, kan door huisdieren niet worden gemetaboliseerd. Vooral opioïden of over de toonbank verkrijgbare pijnstillende medicatie kunnen nadelige gevolgen hebben voor je viervoeter. 

Sommige huisdier eigenaren geven hun huisdieren aspirine tegen de pijn. Maar het moet zeer zelden worden gebruikt onder medisch toezicht. Omdat katten aspirine niet goed metaboliseren. Het kan dus leiden tot maagklachten of andere complicaties.

Denk eraan niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID) zoals Tylenol of ibuprofen te vermijden. Deze kunnen leiden tot fatale gevolgen voor jouw geliefde huisdier.

Wat moet ik doen als ik merk dat mijn kat pijn heeft?

Als je eenmaal veranderingen in het gedrag van je kat hebt waargenomen en zeker weet dat hij op de een of andere manier last heeft van pijn, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts

Geef je huisdieren geen over de toonbank verkrijgbare pijnstillers zonder de onderliggende oorzaken van de pijn te analyseren. 

Sommige dierenartsen staan open voor alternatieve therapieën naast de traditionele methoden. Bijvoorbeeld massagetherapie, acupunctuur, oosterse geneeskunde (die welzijn benadert als een naadloze stroom van energie).

Wat kan ik mijn kat geven tegen de pijn?

Eerst en vooral moet je uitzoeken wat de oorzaak is van de pijn bij je kat. De dierenarts zou je daarover moeten kunnen adviseren. 

Pijnstillers voor katten mogen alleen worden verstrekt aan katten onder toezicht van een dierenarts.

Sommige kruiden zoals kattenkruid (catnip), paardenbloem, hennep, zoethoutwortels, en kamille zijn in gebruik geweest bij huisdier eigenaren. 

Bovendien zijn deze verkrijgbaar in de vorm van traktaties en oliën die gemakkelijk samen met voedsel kunnen worden toegediend. 

Hier zijn nog wat andere pijnstillende suggesties:

Als je kat pijn heeft door artritis

Bij katten kan een goede voeding chronische ontstekingen en ongemak helpen verminderen.

Veel katten met overgewicht lijden bijvoorbeeld aan artritis. Door ze voedsel te geven met een laag caloriegehalte en een matige hoeveelheid eiwitten, kunnen ze gewicht verliezen en toch hun spiermassa en kracht behouden.

Overgewicht vormt niet alleen een overmatige belasting voor artritische gewrichten, maar stimuleert ook ontstekingen, die aan de basis van de aandoening liggen. Voedingsmiddelen en supplementen met grote hoeveelheden omega-3 vetzuren, zoals docosahexaeenzuur (DHA), kunnen ook helpen om gewrichts irritatie en -ongemakken te verlichten.

Als je kat pijn heeft door een urineweginfectie (UTI)

Cranberrysap is een bekend huismiddeltje tegen urineweginfecties bij katten. UTI-symptomen zijn onder andere te veel of te weinig plassen, buiten de kattenbak plassen en/of ontstekingen en ongemakken tijdens het plassen.

Niet alle producten op basis van cranberry’s zijn hetzelfde, en deskundigen discussiëren ook over de vraag of cranberrysap urineweginfecties kan behandelen. Het is echter aangetoond dat het in de meeste situaties het lijden van de kat enigszins kan verlichten.

Gebrek aan vitaminen

Een vitaminetekort kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Vitaminen kunnen wonderen doen voor je kat, ook al lijken ze eenvoudig en te gewoon. Vitaminen kunnen aan voedsel worden toegevoegd om de natuurlijke immuunrespons van je kat te versterken en de oorzaak van pijn te helpen bestrijden. Katten-vitaminen zijn over het algemeen veilig, maar zoals met alles, neem altijd eerst contact op met je dierenarts. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Tot slot

Wat de oorzaak ook is van de pijn bij je kat, stel niet alleen zelf een diagnose. Geef je kat ook geen pijnstillers die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. Overleg altijd met je dierenarts.

Als je al weet waarom je kat pijn heeft, zijn er enkele huismiddeltjes die je onder begeleiding van je dierenarts kunt proberen. 

Author

David is onze expert voor alles wat CBD en viervoeters aangaat. Dieren hebben vaak speciale aandacht en verzorging nodig en dat is Davids specialiteit, maar hij is ook een expert in alle CBD-onderwerpen, dus wat je vraag ook is, hij helpt je graag.

Write A Comment